Prvi i jedini u Hrvatskoj Inkubator kreativnog ženskog poduzetništva

12:37 / 23.12.2021.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Inkubator kreativnog ženskog poduzetništva

Inkubator kreativnog ženskog poduzetništva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Otvoren je prvi u Hrvatskoj inkubator kreativnog ženskog poduzetništva, platforma koja kroz mentorstvo, radionice, predavanja i kontakte s potencijalnim ulagačima i kupcima pomaže ženama kreativkama koje žele pokrenuti i voditi vlastiti mali biznis.

Oaza inkubator kreativnog ženskog poduzetništva na jednom mjestu daje svojim članicama kompletan uvid u pokretanje i prvu godinu vođenja svog kreativnog biznisa, specijaliziranih radionica, umrežavanja i podrške za jačanje samopoštovanja.

Članstvo je besplatno, a mogu se priključiti sve žene s kreativnim hobijem ili idejom koju već godinama žele pretvoriti u biznis, kao i one koje već imaju obrt, ali da su još na početku svoje samostalne poduzetničke karijere.

- U svakodnevnom životu okruženi smo vrhunskim primjerima ženskog stvaralaštva, koji nemaju jednak pristup i podršku za napredak. Oaza je tu da tu činjenicu promijeni u pozitivniju priču te da usmjerava žensku snagu na stvaranje, ističe se u najavi projekta.

Kako se podsjeća, istraživanja su pokazala da žene imaju nižu percepciju o prilikama, višu razinu straha od promašaja i nižu razinu samopouzdanja o svojim kompetencijama za pokretanje poslovnog pothvata, što ukazuje da čimbenici/prepreke okoline imaju drugačiji utjecaj na žene nego muškarce.

- Stoga je vidljivo kako, između aktualnih politika i političkih aktivnosti te realne situacije, postoji prostor za poboljšanje i potreba za kreativnim inkubatorom koji će poticati i podržavati žensko poduzetništvo i mlade snove, odnosno stvoriti mogućnost za socijalnu uključivost, stvaranje jednakih mogućnosti te poticanje održivog razvoja (kroz promicanje održivog poslovanja, dodaje se.

Novoosnovani obrti bit će vidljivi na stranicama Oaze, a članice dobivaju i besplatne press objave te dodatnu vidljivost u medijima i na društvenim mrežama, uz radionice na kojima će naučiti kako same mogu postići što bolju vidljivost.

Predavanja obuhvaćaju sve korake pokretanja posla, a predavači i suradnici su osobe koje direktno mogu investirati u mali biznis.

Članice Oaza inkubatora za kreativno žensko poduzetništvo mogu biti sve žene koje žele pokrenuti ili su tek pokrenule svoj mali kreativni biznis.

Prijave su otvorene do 21. siječnja za prvi krug edukacija, koji će se odvijati od 21. ožujka do 16. rujna.

Oazu je pokrenula Franka Grubišić, stručnjakinja i savjetnica za poslovnu strategiju, specijalizirana za upravljanje korisničkim iskustvom i dizajnom usluga. Ona će voditi Oazu s timom kreativnih mladih ljudi koji vjeruju u važnost uloge žena u poduzetništvu, društvu i kreativnim industrijama.

Po njezinim riječima, Oaza je mjesto za sve kreativke, mjesto koje joj je nedostajalo.

- To je naš prostor stvaranja i razvijanja. Bivanja. Tu skupa učimo, podržavamo se i gradimo. U svom značenju, ona predstavlja ugodnu iznimku, bogato, plodno mjesto, izvor. Mjesto s važnom ulogom za život, izjavila je.

Projekt su poduprle Europske snage solidarnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!