Prvo turističko tromjesečje najbolje po prihodu do sada

30.06.2022.

15:48

Autor: M.Š./Hina/HRT

Turisti u Nacionalnom parku Krka

Turisti u Nacionalnom parku Krka

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Ministarstvo turizma i sporta priopćilo je u četvrtak da je prvo ovogodišnje tromjesečje po ostvarenom prihodu od stranih turista dosad najbolje u hrvatskom turizmu te da s obzirom na podatke o fiskalizaciji očekuje nastavak pozitivnih trendova.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju prihodi stranih turista dosegnuli su 495 milijuna eura, što predstavlja rast od 2 posto u odnosu na isto razdoblje pretpandemijske 2019. godine, podaci su Hrvatske narodne banke (HNB) objavljeni u četvrtak.

U odnosu na prvo tromjesečje 2021., pak, uprihodovano je više nego dvostruko više, odnosno ostvaren je rast prihoda od stranih turista za 105 posto. Naime, u prva tri mjeseca protekle godine prihodovano je 242 milijuna eura od stranih turista.

- Ovogodišnje prvo tromjesečje ujedno je i dosad najbolje prvo tromjesečje u hrvatskom turizmu po pitanju prihoda od stranih turista. To je odličan pokazatelj dobre potražnje, interesa za kvalitetnim ponudama i proizvodima te pozitivan indikator za nastavak ove turističke godine. Uzimajući u obzir dosadašnje podatke o fiskalizaciji, očekujemo i tijekom sljedećeg razdoblja nastavak pozitivnih trendova što je važno za daljnji rast i poticanje investicijskog ciklusa u turizmu, komentirala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Dodala je da Vlada kontinuirano i sustavno poduzima brojne mjere kako bi hrvatski turistički sektor i gospodarstvo bili što konkurentniji.

- Veseli nas i današnja najava povećanja poreznog limita na dohodak za uzdržavane članove s 15 na 24 tisuće kuna, koja će između ostaloga omogućiti zapošljavanje većeg broja studenata na sezonskim poslovima u turizmu. To će zasigurno doprinijeti daljnjoj stabilizaciji sektora u narednom razdoblju, kvalitetnijoj usluzi za naše goste i dobrim financijskim rezultatima, istaknula je Brnjac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!