Putinova najava djelomične mobilizacije podigla cijene zlata

21.09.2022.

14:44

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Pixfiction / Shutterstock

Cijene zlata porasle su u srijedu zbog pojačanih geopolitičkih napetosti koje je potaknuo ruski predsjednik Vladimir Putin najavom djelomične mobilizacije i očekivanja dodatnog snažnog povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Unca zlata poskupjela je na fizičkom tržištu 0,5 posto, na 1.673,74 dolara. U terminskim ugovorima na američkom tržištu cijena joj je porasla 0,6 posto, na 1.681,85 dolara.


Geopolitičke napetosti ponovo su u prvi planu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju u značajnoj eskalaciji rata u Ukrajini.


Rusija će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoj teritorij, rekao je Putin, podržavši najavljeni referendum u dijelovima Ukrajine koje kontroliraju ruske snage o pristupanju Ruskoj Federaciji.


Ulagači očekuju i nastavak sjednice američke središnje banke o monetarnoj politici. Očekuje se da će dužnosnici znatno podići ključne kamatne stope, vjerojatno za tri četvrtine postotnog boda, na tri do 3,25 posto.


Tržišta će se fokusirati na Fedove ažurirane prognoze za gospodarstvo i za kamatne stope.


Japanska, švicarska i britanska središnja banka odlučivat će o monetarnoj politici u četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!