Putujuće lubenice i mandarine

07.10.2020.

14:05

Autor: Pero Štrbe/Regionalni dnevnik/IMS/hrt.hrt

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovi zreli plodovi mandarina jutros su bili na stablima, a već sutra preuzet će ih kupci.
Skupina mladih neretvanskih poljoprivrednika podaju svoje voće  preko društvenih mreža. Krenuli su ovog ljeta za vrijeme sezone lubenica i dobro im je išlo. Upravo su krenuli i s prodajom mandarina  a narudžbi je više nego su očekivali.

- Prodajemo preko internetske grupe Putujuće lubenice i mandarine iz doline Neretve, znači dostavljamo robu po cijeloj Hrvatskoj direktno od nas proizvođača potrošačima, kaže Ivan Curić iz Opuzena. Bere se, dodaje Marin Nikolić iz Metkovića - svježa, zrela roba i to je ono što su kupci prepoznali. Cijena je 7 kuna po kilogramu.

Na ovaj način mandarine prodaje 20-tak neretvanskih poljoprivrednika. Organizirala ih je ovoga ljeta za vrijeme sezone lubenica neretvanska nevjesta, po struci magistrica agroekonomije, inače rođena Osječanka.

- Kad ljudi pročitaju našu ponudu i vrijeme dolaska naših putujućuh mandarina, šipaka, smokava i što koji OPG nudi, onda na našoj Facebook našoj stranici ostave komentar. Njihovo je samo to mjesto koje je opisano u objavi, objašnjava Dorotea Nikolić.

Ovoga ljeta prodali su 300 tona lubenica i dinja te sezonskog voća i povrća.  S mandarinama su tek krenuli, a potražnja je više nego dobra. Ivan Curić imat će ove godine oko 40 tona mandarina i pretpostavlja da će ih sve uspjeti prodati na ovakav način.

Najavljuju Neretvljani da će tako prodavati i klementine, naranače, grejp i ostalo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!