17:14 / 01.04.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Dnevnik//IMS/I.Z./HRT

Rab: Velike investicije u lučku infrastrukturu

default error photo

Na otoku Rabu u tijeku su kapitalna ulaganja u lučku infrastrukturu. U sinergiji jedinica lokalnih samouprava, nadležnih ministarstava i novca iz EU fondova- komunalne, ribarske i nautičke lučice poprimaju potpuno nova ruha. 

Uoči turističke sezone otok Rab veliko je gradilište. Rabljani žive od mora i turizma! Luke Melak i San Marino nakon niza desetljeća bit će sigurne i suvremene. 

Radove vrijedne više od 80 milijuna kuna obišao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

 - Danas imamo jedan kvalitetan objekt koji ne samo da štiti postojeću luku od vremenskih neprilika već smo tako osigurali i ono što do sada nismo imali a to je operativna obala u ovom djelu općine Lopar, rekao je ravnatelj Županijske lučke ispostave Rab Nenad Debelić.

Od sredine 80-ih nije se ulagalo u rapsku lučku infrastrukturu.

- Sveukupno više od 80 milijuna kuna ulaganja na otoku Rabu u lučku infrastrukturu što predstavlja zaista veliki iznos, dodao je ministar mora, prometa i infrastrukture.

U gradu Rabu obnavlja se 400 metara obale, gradi se ribarska luka i povećava broj nautičkih vezova.

- Trenutno izvodimo radove na izgradnji ribarske luke, sredstva su u visini od skoro dvadeset milijuna kuna osigurana su putem EU fondova i preko Ministarstva poljoprivrede, naglasio je Debelić.

Olujni udari bure često su onemogućavali pristajanje u lučice.

- Zbog toga ćemo produžiti i otvoriti ovaj lukobran, a onda ćemo unutarnjim uređenjem osigurati potpunu funkcionalno uređenje luke da može opslužiti brojne turiste , naravno i naše domaće koji imaju svoje barke, kazao je načelnik općine Lopar Josip Borić.

Sljedeći tjedan počinje prva faza uređenja lučice San Marino što je samo dio investicijskog ciklusa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje uz pomoć novca iz europskih fondova provodi projekte na Rabu, ali i ostalim dijelovima hrvatske obale.

- To su zaista velika ulaganja u lučku infrastrukturu na cijeloj hrvatskoj obali. Ulažemo oko milijardu i pol kuna u obnovu i izgradnju riva. To je najveći investicijski ciklus u posljednjih pedeset godina, a možemo zahvaliti europskim fondovima, rekao je između ostalog ministar mora, prometa i infrastrukture Butković.  

Jedan od naših najljepših otoka, na kojem tijekom ljetnih mjeseci bude i pet puta više stanovništva, popularno zvan "sretan otok" s 30 pješčanih plaža uskoro će nautičarima i iznajmljivačima turističkih brodica pružati znatno veći standard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!