08:52 / 04.09.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Račun blokiran, iz Uljanika poručuju: Ne bojimo se izvida

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uljanik kotira na Zagrebačkoj burzi od 2004. godine. Svi financijski pokazatelji poznati su i vidljivi svim su ključnim dionicima.
Poslovni račun Uljanika jutros je blokiran, pokazali su podaci Financijske agencije (Fina). Dogodilo se to nakon što su u ponedjeljak raskinuti ugovori o izgradnji četiri broda u Uljanik grupi, a u tvrtku je po nalogu DORH-a ušla i policija koja provodi izvide. Iz Uljanika su nam jutros između ostalog rekli da se izvida ne boje - naprotiv, upravo na takav način konačno će se, kažu, "objelodaniti mnoge neistine i spinovi". Vrijednost dionice Uljanika u trgovanju na Zagrebačkoj burzi danas je pala za 56%.

- Jurčić: "Sve je krenulo s uništenjem Brodarskog instituta"
- Radnici na poslu: '3. maj' ne želi plaćati alimentaciju

Policija je u ponedjeljak potvrdila da po nalogu Državnog odvjetništva provodi izvide u Uljanik grupi. Pozivajući se na Zakon o kaznenom postupku, iz MUP-a kažu da nisu u mogućnosti ustupiti više informacija.

Uljaniku smo jutros poslali upit o blokiranom računu, a oni su nas uputili na stranice Zagrebačke burze, koja je pak objavila da je dionica Uljanika u segmentu promatranja zbog "neprovjerenih informacija o blokadi računa". 

Vezano za izvide koje policija u Uljaniku provodi po nalogu DORH-a, odgovaraju za HRT: 

"Poteškoće Uljanika svima su poznate još od siječnja ove godine jer je odlukom Vlade o rescue aid kreditu Uljanik i formalno društvo u poteškoćama koje nema mogućnost financiranja s redovnog komercijalnog tržišta. I u samoj odluci Vlade te operativnim naputcima, Program restrukturiranja jedini je i logičan put ka trajnoj održivosti oba brodogradilišta. 

Uljanik kotira na Zagrebačkoj burzi  od 2004. godine. Svi financijski pokazatelji poznati su i vidljivi  svim su ključnim dionicima.

O svim ključnim aktivnostima Uljanika potpune i cjelokupne izvještaje zaprimalo je nekoliko službenih instanci, stoga ne postoji nikakva bojazan o izvidima, štoviše, Uprava Uljanika uvjerena je da će se  upravo na takav način konačno objelodaniti mnoge neistine i spinovi".

Tko je blokirao račun Uljanik grupe još se službeno ne zna, ali iz Stožera za obranu Uljanika stiže informacija da su ga blokirale neke tvrtke koje su Uljaniku prodavale alat, plin, iznajmljivale opremu i radnu snagu. Navodno je račun blokirao i HEP. Od početka štrajka iz Uljanika je otišlo 130 radnika, a od početka godine više od 250, radne snage je sve manje.

Nakon otkazivanja nekih narudžbi, Uljaniku ih je ostalo samo još šest.

Franko Belas iz Stožera za obranu Uljanika kaže kako se otkazivanjem narudžbi stvara loša slika Uljanika koji je uvijek poslovao odlično. "On je tu više od 160 godina", rekao je.

Raskinuti ugovori i prekinut štrajk

Podsjetimo, zbog nemogućnosti Uljanika da isporuči brod sukladno odredbama iz ugovora o gradnji broda, kompanija Siem Shipping jednostrano je u ponedjeljak raskinula ugovore o gradnji brodova za prijevoz automobila i kamiona, na kojima su sve aktivnosti ranije obustavljene na zahtjev kupca te fizička proizvodnja brodova nije ni započela, izvijestili su jučer iz Uljanika.

Uljanik je danas priopćio da je kupac 1. rujna 2018. jednostrano raskinuo ugovor o gradnji četiri broda s naručiteljem, odnosno Uljanikom. 

"Smatramo važnim napomenuti da je gradnja 514 (brod za prijevoz automobila i kamiona) na otprilike 70 posto izgrađenosti, i s vlasnikom se radi na iznalaženju rješenja za nastavak suradnje. Ostala tri projekta, gradnje 515, 524 i 525, u vrlo su niskoj fazi realizacije, uslijed čega iste ne predstavljaju značajniji teret za Program restrukturiranja, štoviše provedbom Programa Uljanik napušta tzv. srednje složenu nišu brodova i više neće graditi brodove za prijevoz automobila i kamiona.  Programom restrukturiranja Uljanik se planira isključivo fokusirati na visokosložene kruzere, platforme i brodove za specijalne morske radove", priopćeno je.

Štrajk u Brodogradilištu 3. maj, kao i u cijeloj Uljanik grupi, u ponedjeljak je prekinut nakon što su isplaćene srpanjske plaće.

Prošloga četvrtka, dan uoči isplate plaća radnicima Uljanika, također je neko vrijeme bio blokiran račun Uljanika, ali je isti dan deblokiran. Račun 3. Maja, pak, i dalje je u blokadi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!