Rad u mirovini sve poželjniji

07.08.2019.

19:01

Autor: Kornat Vilović/T.V./HRT

default error photo
Poslodavcima su umirovljenici poželjna radna snaga, pa makar i samo na pola radnog vremena. Važno im je njihovo dugogodišnje iskustvo.
Nakon zakonskih izmjena posljednjih godina - sve je više umirovljenika koji se odlučuju na rad. Četverosatno radno vrijeme ne umara ih previše, dodatno zarade, a i osjećaju se korisnima. Poslodavci ih sve više traže, a resorno ministarstvo smatra da je to uspješna mjera reforme mirovinskog sustava.

Doktor Slavko Lovasić već 46 godina brine se za svoje pacijente, a s radom je nastavio i kad je otišao u mirovinu.

- Zapravo kada odemo u mirovinu imamo najviše spoznaja, najviše iskustva i najviše prakse, ističe primarius Lovasić, specijalist obiteljske medicine.

Ivanka Maras radni je vijek odradila u trgovini. Ni ona nakon 33 godine staža nije otišla u mirovinu - nastavlja raditi.

- Ovo što radim je više nego dobro za budžet, za mene. Osim toga zbog kretanja i odlaska na posao ne osjećam se kao umirovljnik, jer dođem ovdje, kontaktiram ljude, odem na kavu, družimo se, objašnjava Ivanka.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Poslodavcima su umirovljenici  poželjna radna snaga, pa makar i samo na pola radnog vremena. Važno im je njihovo dugogodišnje iskustvo.

- S njima nije potrebno trošiti puno vremena na razne edukacije koje su relativno komplicirane kada dođeš prvi puta nešto učiti. Oni su u svojih 20, 30 poneki i 40 godina radnog iskustva naučili puno raditi, ističe Tomislav Kramarić, izvršni direktor maloprodaje Konzuma.

Na zavodu za zapošljavanje prijavljeno je više od 130 tisuća osoba, a u prvih šest mjeseci poslodavci su tražili isto toliko radnika. Gotovo pola svih nezaposlenih čine osobe starije od 50 osoba. Resorni ministar smatra da se reformom mirovinskog sustava ova mjera pokazala kao korak u pravom smjeru.

- Mjera je pokazala izrazito dobre rezultate, imamo preko 13 tisuća umirovljenika od 1. siječnja 2019. koji su se zaposlili, najviše u segmentima trgovine i prerađivačke industrije ali se isto tako stručne i znanstvene kategorije zapošljavaju, rekao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava.

A doktor Lovasić preporučaje rad u starijoj životnoj dobi.

- Rad je itekako dobar, bez obzira na floskule koje često slušamo o radu ili radnicima, ističe.

Kada nam mladi već iseljavaju, barem možemo računati na one koji su i sa šezdesetak godina spremni raditi, a ne otići u mirovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!