Rade svi koji mogu

25.03.2020.

19:44

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik 2/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Već sada, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, 95% tvrtki osjeća posljedice krize, a gotovo trećina prijavila je pad prometa od 100%, što znači da su prestali raditi.
Kada završi borba s koronavirusom, čeka nas dugo razdoblje oporavka gospodarstva za koje danas ne možemo ni predvidjeti s kakvim će ranama iz ove krize izaći. Već sada, prema podacima Hrvatske gospodarske komore, 95% tvrtki osjeća posljedice krize, a gotovo trećina prijavila je pad prometa od 100%, što znači da su prestali raditi. A evo kako su se u ovim novim, izvanrednim okolnostima snašli oni koji još mogu raditi:

Proizvodnja namještaja u Tenji ne prestaje. Prijavili su se za korištenje Vladinih mjera sufinanciranja plaće, no raditi moraju. Jer obveze su prevelike, a izazova mnogo.

- Uvozimo jedan dio asortimana ploča iz Italije, tako da smo i pun šleper ploča platili, a nemamo ni šleper. Jedan dio programa izvozimo van u Mađarsku, a sad nema ni izvoza, tako da je dosta teška situacija, rekao je Marko Preradović, vlasnik Bonavije.

U pogonu su i građevinari. Više od 100 radnika na gradilištu budućega trgovačkog centra u zapadnom dijelu Zagreba. Trebao je biti gotov za godinu dana, no sada je to pod upitnikom.

- Ovdje se zasad radi, ali isto je intencija investitora da se radovi prekinu zbog cijele situacije. Nama je poprilično otežan rad zbog dobavljača, zbog nabave materijala, rekla je voditeljica gradilišta Kamgrada Tajana Petljak.

U zagrebačkoj IT tvrtki već dva tjedna za ovim računalima nitko ne sjedi, svi rade od kuće. Ta industrija na prvi pogled nije toliko pogođena krizom, ali problem je što njihovi klijenti jesu, pa dolazi do domino učinka. Prioritet čelnika je očuvati radna mjesta.

- Naravno, malo smo uzeli korak unatrag. Znači, planirali smo novi ured, od toga odustajemo, ostajemo u ovom stanu. Planirali smo i neke istraživačke aktivnosti, i od toga odustajemo, stavljamo na čekanje. Sve smo maksimalno odrezali što možemo, a da ne zadiremo u djelatnike i slično, rekao je suosnivač Ascalije Marin Bek.

Tvrtka iz Barbana izrađuje stolariju i zasad normalno radi. No priznaju da je pred njima neizvjesno razdoblje.

- Imamo proizvodnju za domaće tržište, koje je u zadnje vrijeme dosta stalo, a dio proizvodnje radimo za izvoz, a i tu su određeni kupci stali, rekao je šef proizvodnje ABS-a Renato Lukšić.

U Mesnoj industriji Vajda ističu da im je proteklih dana smanjen broj narudžbi, ali to ih ne zabrinjava.

- Pogotovo ako znamo da je posljednjih tjedana to bila ogromna pomama na tržištu za svim i svačim, tako da smo mi i očekivali ovo što se događa danas. Međutim, nije stvar u tome što se događa danas, nego što će se dogoditi za mjesec, dva ili tri, rekao je predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda Alen Kajmović.

To je gotovo nemoguće procijeniti, ali mnogi poduzetnici pušu i na hladno. Pa se tako za Vladine mjere isplate minimalne plaće u nepuna tri dana prijavilo 17.500 poslodavaca koji zapošljavaju više od 102.000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!