Novi sindikat: Nećemo dozvoliti da Orljava padne u zaborav

10.11.2022.

Zadnja izmjena 17:42

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/T.D./HRT/Hina

Radnice Orljave: Ne odustajemo od svojih otpremnina

Radnice Orljave: Ne odustajemo od svojih otpremnina

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Na Trgu svetog Marka prosvjedovale su radnice požeške tvornice Orljava, koja je prošle godine završila u stečaju. Čak 172 radnice traže isplatu svojih zarađenih, minimalnih plaća. Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je nakon sastanka u Banskim dvorima da je odbijanje komunikacije s radnicima poduzeća u stečaju bila česta Vladina taktika, nakon čega bi se radnici razišli, ali neće dozvoliti da se to ponovi u slučaju požeške Orljave.

Razočarane ali odlučne radnice Orljave stigle su na Markov trg tražiti svoja prava. Orljava, tvrtka u državnom vlasništu, u stečaju je više od godine dana. Vlada je radnicama u ime otpremnina isplatila tri plaće, što je zakonski minimum, nakon što je ta tvrtka iz Požege koja se bavila proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, završila u stečaj u kolovozu prošle godine. U sindikatu kažu da su ih zaslužile još pet.

- U sličnim slučajevima Vlada bi odbijala ili odugovlačila komunikaciju, nakon čega bi se razočarani radnici razišli i pronašli drugo radno mjesto. Mi i dalje ne odustajemo od zahtjeva pa je Vlada ovoga puta morala prihvatiti komunikaciju. Nećemo dozvoliti da radnice Orljave padnu u zaborav, poručio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Podršku radnicama dala je i saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

- Vlada se mogla u drugim situacijama mogla izvlačiti na to da nije vlasnik i da ne može utjecat. Orljava je bila u stopostotnom vlasništvu države i državu ju je uništila, istaknula je.

Sindikaliste Orljave primio je ministar Ivan Paladina na sastanak gdje im je rečeno da bi isplata otpremnina bila svojevrsni presedan za Vladu.

Predsjednik Novog sindikata kaže kako je Vlada odgovorna za radnice Orljave s obzirom na to da je riječ o tvrtki u državnom vlasništvu. 

- Ako Vlada tvrdi da nema zakonske osnove za isplatu plaća radnicama, neka donese novi zakon, možemo ga nazvati lex Orljava, dodao je.

Iveković smatra da bi trošak otpremnina trebale podijeliti Vlada i njemački breng Olymp koji je do 2020. godine bio najveći Orljavin kupac.

Radnice Orljave na Markov su trg stigle s transparentima "Vlada i Olympe, isplatite otpremnine", "Vlada je neodgovoran vlasnik", a dio njih stale su jedna pored druge držeći slova kojima su ispisale rečenicu "Pay our workers".

- Mi ne tražimo milostinju već ono što smo krvavo zaradile. Doći ćemo ponovno ako treba, kazala je jedna od radnica Lucija Čičković.  

Čelnik Novog sindikata napominje da radnice Orljave ni u kojem slučaju neće odustati od svojih otpremnina, makar morale "podignuti šator u Požegi ili na Markovom trgu".  

U slučaju da se problem ne riješi do siječnja, radnice upozoravaju da će doći sa šatorima na Markov trg.

Studeni zadnji mjesec u kojem radnice dobivaju naknadu od 1700 kuna

- Vlada je napravila puno loših presedana, neka sada bude jedan dobar presedan. Protiv tzv. 'Lex Orljave' nitko se ne bi bunio, to su radnice koje su ostavile svoje živote i zdravlje u tekstilnoj industriji, kaže Iveković.

Dio nekadašnjih radnica Orljave i dalje radi u prostorima požeške tvornice, koje je prije pola godine zakupio đakovački Hemco, proizvođač radne odjeće i opreme. No, radnice se boje razgovarati sa sindikalcima i bivšim kolegicama, rade u lošim uvjetima te su egzistencijalno ucijenjene, tvrdi sindikat.

Studeni je zadnji mjesec u kojem će otpuštene radnice Orljave dobiti naknadu za nezaposlene u iznosu od 1700 kuna. 

- Rekle smo ministru da pokuša živjeti samo jedan mjesec s 1700 kuna. Mi svojim unucima ne možemo kupiti igračku ili čokoladu za Božić, to je velika sramota. Jedino što smo dobile jest jednokratna pomoć Požeško-slavonske županije od 2000 kuna prošlog Uskrsa, rekla je predstavnica radnica Anica Jerković.

Osim Orljave, propale su i tvornice Papuk te Požežanka, stoga je Jerković upozorila da u Požegi više nema radnih mjesta ni za mlade učenike požeške Obrtničke škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!