Radnice Orljave strahuju za svoja radna mjesta

26.05.2021.

16:20

Autor: Sanja Najvirt, Krešo Fumić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Prosvjed radnica Orljave

Prosvjed radnica Orljave

Foto: Ivica Galović / PIXSELL

Tristotinjak radnica jedine preostale tekstilne tvrtke u Hrvatskoj u stopostotnom državnom vlasništu - požeške "Orljave", strahuje za svoju budućnost i radna mjesta. Traže da se država odredi o stečaju i privatizaciji tvornice košulja koja zbog krize na tržištu tekstila - gomila gubitke.


U pogonima "Orljave" radi manje od polovice radnica. Mirjana s 30 godina radnog staža za šivaćim strojem, danas strahuje za svoju budućnost.

- Strašno se osjećamo, radimo svakako ovaj mjesec. Neke su žene radile možda jedan ili dva dana u cijelom mjesecu, neke pet dana, neke sedam, kazala je Mirjana Pavić, članica Radničkog vijeća "Orljave".

Točnije - njih više od 180 radi tek povremeno. Rade za minimalac, tvrtka koristi COVID mjere pa novac dobiju. No s pravom se pitaju koliko dugo može tvrtka tako opstati. Nije im utjeha ni što su ostali hrvatski "tekstilci" u sličnoj situaciji, poput Varteksa, Siscie, Kratexa, Kotke.Jedini su u vlasništvu države i od nje očekuju rješenja. Punu potporu daju im i nacionalni sindikati u tekstilnoj i kožnoj industriji.

- Želimo da nam što prije javno kažu što namjeravaju, mi ćemo podržati. Čuli smo da se sprema nekakv brzi stečaj pa prijelaz - u redu je ako to zadržava radnike na njihovim radnim mjestima, njihove stause i plaće, kaže Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata.

Dosad su preživljavali od lohn poslova za velike europske igrače u tekstilu, najviše njemački Olimp.

- Olimp nam je bio glavni partner, a ovo sve ostalo je bilo domaće tržište ili smo radili za HEMCO i tako, kaže Mandica Bek, radnica "Orljave", članica Nadzornog odbora.

Upravo je HEMCO, kako neslužbeno doznajemo, jedan od izglednijih budućih vlasnika "Orljave".

I njemački Olimp želi suradnju, no traži jamstva od vlasnika - države. U protivnom, tvrde sindikati, mogli bi prekinuti dugogodišnji partnerski odnos koji je za ovu tvrtku slamka spasa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!