Radnice šibenske Revije potražuju još 1,29 milijuna kuna, spremne i na tužbu

23.03.2023.

15:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Radnice tvrtke Ravija prosvjeduju pred sudom

Radnice tvrtke Ravija prosvjeduju pred sudom

Foto: Arhiva/Hrvoje Jelavic / Pixsell

Bivše radnice likvidirane tvrtke Revije na prosvjedu ispred zgrade Trgovačkog suda u Šibeniku zatražile su od predsjednika Vlade Plenkovića da ih primi na sastanak i da im se isplati još 1,29 milijuna kuna, a u protivnom su zaprijetile velikim prosvjedom i tužbom protiv države.

Pravni zastupnik radnica Vedran Uranija podsjetio je da je stečaj Revije trajao 20 godina, a završen je u rujnu 2020. za 25 sekunda.

- Nakon zaključenja stečaja uputili smo otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i svim ministrima, ali nismo dobili ni odgovor, ali ni odbijenicu. Čekali smo i nakon gotovo dvije godine ponovno smo aktualizirali temu za koju poručujemo premijeru da je tema broj jedan u Hrvatskoj. Nisu tema međusobna politička prepucavanja, sms-ovi i ostale afere, poručio je Uranija iz Šibenika.

Dodao je da će, bude li potrebno, tužiti državu, ali najprije žele razgovarati s predsjednikom Vlade Plenkovićem.

Glavni tajnik Novog sindikata koji stoji iza 326 bivših radnica Tomislav Kiš poručio je s mirnog prosvjeda u Šibeniku da radnice neće dobiti ništa ako se ne budu borile.

- Ako se budu borile, možda će nešto dobiti, rekao je Kiš, dodajući da će u idućem razdoblju biti konkretni i jasni pa će, budu li dugo čekali na odgovor Vlade, izaći i na veliki prosvjed.

Izabrat ćemo dan kad će biti najviše ljudi, najvjerojatnije usred turističke sezone. Ne možemo dati ni sat ni dan, ali birat ćemo dan kad bude najviše turista da građani Europske unije vide što se događalo u Hrvatskoj. Osobno ne mogu kriviti isključivo ovu Vladu jer su ovo rezultati svih prethodnih vlada od devedesetih godina naovamo, istaknuo je Kiš.

- Nemojte čekati da umremo. Mislite na nas ili recite da neće biti nikad ništa pa da se znamo ponašati, zaključio je Kiš.

Za 1,29 milijuna eura, koliko još potražuju, jedna od bivših radnica Revije Jadranka Košarić je rekla kako je to za državu džeparac. Imamo i moralno pravo to tražiti jer smo sve dale za Reviju. Na posao smo dolazile pod granatama i radile sve što je bilo potrebno. Borit ću se do kraja. Optimist sam i ne znam zašto ne bismo dobili svoj novac, rekla je Košarić.

Stečaj Revije završen je u rujnu 2020., a 326 radnica potražuje 9,7 milijuna kuna za plaće i otpremnine.

Nakon posljednjeg velikog prosvjeda, održanog ispred zgrade negdašnje uprave tvrtke na šibenskoj rivi prije nekoliko godina, radnicama je Sud priznao ukupno 13 milijuna kuna na temelju plaća i otpremnina. Ostalo je još neisplaćeno 1,29 milijuna kuna.

Cjelokupnu imovinu Revije, pogon i upravnu zgradu u Bilicama s nekretninama i pokretninama preuzela je država, tj. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na temelju 65 milijuna kuna tražbina i fiducijarne uknjižbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!