07:08 / 13.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Radnici Dalekovod proizvodnje u štrajku

-

-

Foto: - / -

Razlozi su neuspjeli pregovori o novom kolektivnom ugovoru te prijedlog uprave da svih 580 radnika dobije otkaz ugovora o radu kako bi im bio ponuđen novi sa znatno smanjenim pravima.
Radnici metaloprerađivačke tvrtke Dalekovod proizvodnja od 6 sati su u štrajku. Razlozi su neuspjeli pregovori o novom kolektivnom ugovoru i prijedlog odnedavnog predsjednika uprave Gordana Kolaka da svih 580 radnika dobije otkaz ugovora o radu kako bi im bio ponuđen novi sa znatno smanjenim pravima. Među njima je i smanjenje plaće za 20 posto.

Štrajk će trajati do ispunjenja sindikalnih zahtjeva, poručio je predsjednik Sindikata Dalekovod proizvodnje Ivica Bajlović. Naglasio je kako kako uprava nije imala razumijevanja za njihove zahtjeve da opstanu i da mogu živjeti od svojih plaća. Upozorio je da se zbog interesnih skupina umanjuju radnička prava, radnici gube dodatak na rad u drugoj smjeni, na staž i prekovremeni rad, kao i pravo na otpremnine. Dodao je kako se uništava najzdravije tkivo hrvatskog društva i da trebaju odstupiti oni koji vode tvrtku, a ne radnici.Radnici su stojeći unutar tvorničkog kruga nosili transparente na kojima je pisalo "Stop rezanju plaća!", "Stop ponižavanju radnika!", "Ne želimo upravu koja ne cijeni rad!", "Hoćemo raditi i od rada živjeti!". Radnik Stipan Ćurić (56) rekao je kako je njegova prosječna plaća za 2017. bila 5400 kn te da razmišlja o odlasku jer ima ponudu za rad u inozemstvu. "Žele nam ukinuti dodatak na minuli rad koji za radnike koji imaju između 30 i 40 godina radnog staža iznosi do 1000 kn, pa bi plaće pale na 4000 kn. Kroz podizanje bodova pokušali su to malo ublažiti, ali nemamo KU koji propisuje dodatke, regres i božićnice i drugo. Nove kolektivne ugovore radi umanjenja prava ne želimo potpisati, rekao je Ćurić.

Uprava: Potpuno provođenje restrukturiranja jamči samoodrživost

Uprava Dalekovod proizvodnje priopćila je da su zahtjevi sindikata u procesu pregovora bili nerealni i dugoročno neodrživi za tvrtku te da samo potpuno provođenje plana restrukturiranja jamči samoodrživost kompanije. "Proces restrukturiranja proveden je bez otpuštanja, a prioritet je usklađenje visine plaća s mogućnostima. Prosječna plaća u tvrtki Dalekovod proizvodnja po visini drži drugo mjesto u metalskoj industriji, veća je u prosjeku oko 20% od plaća u tvrtkama koje se bave istom djelatnosti. Restrukturiranje ne znači linearno smanjivanje plaća, već je riječ o promjeni tarifnog modela koji će omogućiti da znanje i rezultati svakog zaposlenika budu adekvatno nagrađeni, dok primanja najugroženije skupine radnika ostaju zaštićena", stoji u priopćenju. Uprava objašnjava i da se ukida dodatak na staž od 0,5% po godini, da se vrijednost boda smanjuje za 2,1%, ali se uvodi varijabilni dio plaće kojim se navedena umanjenja mogu i nadmašiti. Naglašava se i da je menadžmentu već osjetnije smanjena plaća, ali i da se ostala prava, poput božićnica i regresa ne ukidaju, već je njihova isplata vezana uz rezultat, odnosno dostizanje postavljenog cilja EBITDA-e.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!