11:06 / 30.10.2019.

Autor: M.Š./Hina

Radnici Đure Đakovića izašli na ulice

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u srijedu da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera.
Oko 600 radnika Đuro Đaković grupe i dalje štrajka zbog neisplaćene plaće za rujan, a danas se nekoliko stotina radnika okupilo pred zgradom Brodsko-posavske županije u Slavonskome Brodu, odakle su skandiranjem poručili Upravi da žele njezinu ostavku, a premijera pozvali da osim za Europu - radi i za hrvatske radnike. Ako plaću ne dobiju tijekom sljedećeg tjedna, štrajk će nastaviti u Zagrebu, gdje su za petak već prijavili prosvjed na Markovu trgu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel je rekao kako se iz Hrvatske zbog nebrige za domaću proizvodnju u posljednje dvije godine odselilo dodatnih 150.000 građana, najviše iz Slavonije. Istaknuo je da u tom slučaju proziva Vladu jer je ona vlasnik dijela Đure Đakovića i kao takva odgovorna za stanje u tvrtki.

- Žao mi je što danas nismo pred Đurom Đakovićem izložili naše proizvode da svi vide i prikažu mediji najbolji vagon na svijetu, tenk, oklopno vozilo Patriju, da svi vide da ovdje nisu tupavci kako neki o nama misle. Možemo se usporediti s Europom gdje ljudi na ovakvim poslovima zarađuju više tisuća eura, a mi ne možemo dobiti ni ovih par stotina eura, rekao je sindikalni povjerenik Ivan Barić. Podsjetio je da u Đuri Đakoviću rade branitelji koji su se s bojišta vratili na radna mjesta kako bi zaradili svoje plaće i mirovinu.S okupljenim radnicima sastao se župan Danijel Marušić, koji je poručio da se u suradnji s Ministarstvom gospodarstva pokušava pronaći novac za isplatu plaća i nova banka koja će financijski pratiti proizvodnju Đuro Đaković grupe. Vjeruje da će plaće biti isplaćene vrlo brzo, ali nije mogao reći točno kad. 

Bogdanović podnio ostavku, Posavec preuzima

U obrazloženju ostavke Marko Bogdanović ističe kako se Đuro Đaković Grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva problema -  nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala. Navodi i da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i trenutno grupacija posluje samo u održivim programima. Financiranje proizvodnje vagona za izvoz Uprava je pokušala riješiti dogovorom s bankama, pri čemu su one tražile dodatne kolaterale od države, kaže Bogdanović. Konačni model restrukturiranja smatra mogućim provesti sukladno Smjernicama EK-a o državnim potporama.

- Napori Uprave nisu se pokazali dostatnima, a izostala je podrška ključnih dionika našoj viziji i predloženim koracima za postizanje dugoročne stabilnosti. Nakon višemjesečnih pokušaja i apela, zaključujem da izostaje nužno povjerenje vlasnika u mene te da bi moj daljnji ostanak na ovoj funkciji predstavljao teret u iznalaženju rješenja za društvo", istaknuo je Bogdanović. U priopćenju se navodi da društvo dalje nastavlja funkcionirati pod vodstvom člana Uprave Slavena Posavca.

Blokirani računi Đuro Đaković grupe i povezanih društava

- Izvještavamo investicijsku javnost da su računi Đuro Đaković Grupe d.d., kao i računi njenih povezanih društava Đuro Đaković Specijalnih vozila d.d. te Đuro Đaković Industrijskih rješenja d.d. danas blokirani. Uprave svih navedenih društava intenzivno pregovaraju s vjerovnicima u cilju deblokade računa", kaže se u obavijesti.

Horvat:  Potrebno restrukturiranje i strateški partner

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da Đuro Đaković grupa treba ozbiljno restrukturiranje i strateškog partnera. Zatražio je analizu stanja tvrtke od njezina menadžmenta, koju očekuje u idućih desetak dana, nakon čega će se vidjeti koja su potraživanja i kakve su obveze Đure Đakovića.

- Pronalazimo modalitet isplate zaostale plaće, ali bez ozbiljnog restrukturiranja i bez ozbiljnog strateškog partnera, mislim da Đuro Đaković neće moći grabiti dalje onakvim tempom kakvim je grabio nekad kada je nastao i kada je  kao brend bio prepoznatljiv, ne samo u Europi već diljem svijeta, rekao je ministar Darko HorvatBez informacije o ulasku američke kompanije BAE Systems

Odgovarajući na pitanja novinara uoči konferencije "Hrvatska - mjesto za inovacije i pametne investicije", Horvat je rekao kako nema informaciju o mogućem ulasku američke kompanije BAE Systems u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe, o čemu piše današnji Jutarnji list. Ta novina kaže kako BAE razmatra otvaranje središta za održavanje oklopnih vozila Bradley u u Slavonskom brodu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!