11:31 / 29.10.2019.

Autor: HRT

Radnici "Đure Đakovića" od Vlade očekuju pomoć

-

-

Foto: - / -

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će plaća radnicima Đuro Đakovića biti isplaćena vrlo skoro, da je ta tvrtka suočena s nizom problema koje treba riješiti.
Iako je manji dio radnika Đure Đakovića iz Slavonskog Broda dobio plaću za rujan, 600 zaposlenih nastavlja štrajk već četvrti dan. Kažu, ako ne dobiju plaću do kraja dana, prosvjed će sutra preseliti pred zgradu županijske uprave. Od Vlade očekuju pomoć u pronalaženju rješenja za financiranje nastavka proizvodnje.

- Već nam je na vrhu glave ovo čekanje, ali što se može. Krenuli smo i moramo se izboriti za plaće i za opstanak firme, nema druge, kaže Ivica Biondić, radnik tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila.

- Sad je dionice nekakav čovjek kupio od države. Pa država govori ono što oni stalno govore, da država ne želi biti vlasnik ali to ništa ne mijenja. Država je i dalje 30 posto vlasnik i država jedina može riješit ovaj problem, smatra Antun Štivić, regionalni povjerenik SMH.

Horvat: Đuro Đaković grupa ne ovisi samo o državi

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak kako će plaća radnicima Đuro Đakovića biti isplaćena vrlo skoro, da je ta tvrtka suočena s nizom problema koje treba riješiti, no da njena budućnost ne ovisi samo i isključivo o državi. Novinari su Horvata, koji je sudjelovao na objavi rezultata javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama, pitali za komentar situacije u Đuri Đakoviću i kako tu situaciju riješiti.

Horvat je rekao kako je o metodologiji koja će biti primijenjena za rješenje "slučaja Đuro Đaković" preuranjeno govoriti. Podsjetio je da je na zadnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva radnicima i sindikatima obećao isplatu plaće koja kasni. Podsjetio je da je tvrtka u studenom prošle godine dobila kredit od 95 milijuna kuna, te ocijenio da se poslovanje unatoč toj financijskoj injekciji nije poboljšalo. Dodao je kako je tvrtku napustila i poslovna banka u financiranju proizvodnje, odnosno izvoza.

- To je set problema, dok se ne riješe, nekakvu perspektivu i budućnost u ovom je trenutku preoptimistično najavljivati, rekao je Horvat. Ističe kako treba napraviti dobru i kvalitetnu analizu, osigurati financiranje i završetak proizvoda koji su u visokoj fazi gotovosti i koji bi vrlo brzo mogli na tržište te bi kroz naplatu "udahnuli malo kisika u život Đure Đakovića". Upozorio je da država u Đuri Đakoviću ima nešto više od 20 posto udjela u vlasništvu, a ostatak je u privatnom vlasništvu.Štrajk je u tijeku, kasni jedna plaća i to desetak dana, kazao je Horvat te dodao kako je obećao da će izvor za tu plaću pronaći i da će ona "biti vrlo skoro isplaćena". Ali što i kako dalje, neće ovisiti samo i isključivo o državi, poručio je.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka štrajka 700 radnika Đure Đakovića grupe koji, osim plaća, traže i ostavke članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. U upravi tvrtke kažu da plaće nisu isplaćene zbog poremećaja s financiranjem proizvodnje vagona, što je izazvalo poremećaj u svim ostalim obavezama koje Đuro Đaković mora ispuniti.

Proračun usmjeren budućnosti

Na pitanje hoće li proračun biti u četvrtak na Vladi, Horvat je rekao je kako se nada da će proračun biti na sjednici Vlade i vrlo brzo u Saboru i riješiti sve nedoumice koje su, kako je rekao, kroz raznorazne inicijative danas jedan veliki igrokaz za javnost.

Hrvatska realnost je ta da smo godinama živjeli na dug. Tomu je kraj i svi oni koji se s tim slažu dat će podršku Vladi, a oni koji se ne slažu mogu se vratit u prošlost, s druge strane željezne zavjese, rekao je ministar gospodarstva.

Zamoljen za komentar situaciju koja se odnosi na novu krizu oko švicarskog franka, a budući da je Trgovački sud već donio svoju odluku te da se čeka odluka Vrhovnog suda, ali i da su najavljene kaznene prijave protiv banaka i Hrvatske narodne banke, Horvat je upitan i koliki će biti udar na hrvatsko gospodarstvo u slučaju da banke budu morale isplatiti odštete svima koji tuže.

Udruga Franak kalkulira svotom od 20 milijardi kuna odštete koju bi banke trebale platiti. Rekao je da nema simulacije udara na hrvatsko gospodarstvo u brojčanom iznosu te uputio novinare na Hrvatsku udrugu banaka i ministra financija Zdravka Marića.

Ministar financija Zdravko Marić je pak jutros uz ostalo izjavio da ne može potvrditi ni demantirati o kojem se iznosu radi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!