14:56 / 27.11.2019.

Autor: E.L.S./T.V./HRT

Radnici Đuro Đaković grupe u štrajku

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Željko Klaus premijera Andreja Plenkovića pozvao je da se uključi u rješavanje problema jer je to prevelik problem da bi ga rješavali pomoćnici ministra.
U štrajk su krenuli i radnici Đure Đakovića iz Slavonskog Broda jer nisu dobili plaću za listopad, a račun poduzeća je blokiran. Uz to, nije poznat ni način finaciranja nastavka proizvodnje, a Uprava Specijalnih vozila i Grupacije Đuro Đaković podnijela je ostavku. Radnici su odgovore potražili pred zgradom Brodsko-posavske županije.

- S
obzirom na dugogodišnji rad ove uprave koja radi to što radi i nitko ju ne kontrolira, to je sramota - kazao je Tomislav Kožul.

- Nažalost, ogolili su nas do temelja - nemamo Upravu, nemamo plaća, nemamo investicija i nemamo budućnosti i zato smo došli na ovo mjesto tražiti odgovore - poručio je Ivan Barić, predsjednik Štrajkaškog odbora, Đuro Đaković.

Zastupnik Davor Vlaović (HSS) izjavio je u Hrvatskom saboru kako je ministar gospodarstva Darko Horat s četvrtka na ponedjeljak odgodio svoj dolazak u Slavonski Brod.

- Ministar je trebao večeras biti u Brodu, no odgodio je dolazak do ponedjeljka što govori ili da nemaju rješenja ili da ih nije briga za 600 zaposlenih - rekao je zastupnik i zapitao se čime će ti radnici kupiti poklone svojoj djeci za svetog Nikolu, pa pozvao nadležne da im riješe plaću i da se dugoročno riješi problem njihove tvrtke.

- Zašto država ima novca za dokapitalizaciju Croatia Airlinesa, a nema za Đuru Đakovića - zapitao se.

Unatoč obećanju, Ministarstvo gospodarstva nije riješilo pitanje financiranja nastavka proizvodnje i postojećih ugovorenih poslova Đuro Đaković Grupe, ističe predsjednik Štrajkaškog odbora Ivan Barić.

- Radnici su  nestrpljivi i gladni, među njima je jako puno branitelja koji nisu zaslužili da Vlada ne poduzima ništa, poručio je Barić jučer na konferenciji za novinare održanoj ispred Ministarstva gospodarstva.

A potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Željko Klaus najavljuje ozbiljne akcije ako se uskoro ne nađe rješenje za Đuru Đakovića. Premijera Andreja Plenkovića pozvao je da se uključi u rješavanje problema jer je to prevelik problem da bi ga rješavali pomoćnici ministra.

Klaus poručuje da će se sindikat uključiti i u planiranje budućih akcija, koje neće biti tako mirne kao prosvjedi prosvjetara jer se radi "o malo drugačijem soju ljudi".

- Ministre, dođite u Brod s plaćama, konkretnim rokovima i novim upravama, pozvao je Klaus Horvata.

Radnici Đure Đakovića štrajkali su od 24. listopada do 11. studenoga zbog neisplate plaće za rujan, jer je račun grupe bio blokiran od 30. listopada do 8. studenoga. Nakon deblokade računa i nakon što su svim radnicima isplaćene plaće, radnici su 12. studenoga prekinuli štrajk i nastavili raditi. No, nedugo nakon toga, 14. studenoga, poslovni računi Đure Đaković grupe ponovno su blokirani i radnicima nisu isplaćene plaće za listopad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!