15:59 / 02.05.2019.

Autor: Sanja Pražen/HRT

Radnici samoupravljači su preživjeli, i proizvode

-

-

Foto: - / -

Jedina preostala karika samoupravljanja u kapitalističkom lancu. I dalje je svojevrstan društveni fenomen koji izaziva različite komentare i prognoze.
Jučer smo proslavili Praznik rada. Izgubljena radna mjesta već smo oplakali, kao i ugašene tvornice. Umjesto proizvodnje, postali smo radnici u uslužnim djelatnostima. Znamo kako je, uz časne iznimke, tekao proces privatizacije. No radnici jedne zagorske tvornice nisu samo, kao u većini slučajeva, neuspješno upozoravali na nepravilnosti koje se događaju, već su uzeli stvar u svoje ruke.

Danas je to jedina hrvatska tvornica čiji su vlasnici isključivo radnici. Jedina preostala karika samoupravljanja u kapitalističkom lancu. I dalje je svojevrstan društveni fenomen koji izaziva različite komentare i prognoze. Dovoljno razloga da je posjeti Sanja Pražen i uvjeri se kako funkcionira. 

Novu hrvatsku državu Ivanečka tvornica alatnih strojeva dočekala je kao jedna od sastavnica nekad jugoslavenskog giganta Prvomajske, koja je tijekom pretvorbe i privatizacije rasprodana i nestala.

Na ITAS je red došao 98. kad ga preuzela država. 3 godine kasnije određeni paket dionica prodaje. Nova dioničarka Marija Brezovec od radnika otkupljuje još dionica i 2003 postaje većinskim vlasnikom. Tad počinju nevolje.

Radnicima je prekipjelo 2005. Mjesecima su bezuspješno upozoravali na pljačku, nekoliko su puta prosvjedujući zatvorili državne prometnice, a kad im je krajem godine isključena struja da bi spasili skupe strojeve koji nakon mjesec dana bez struje gube memoriju odlučili su se na štrajk glađu. Tri dana kasnije država se smilovala, a radnici potpuno preuzeli tvornicu.

U tvrd su orah radnici zagrizli. Preuzeli su tvornicu s 32 milijuna dogovanja i jedinim kapitalom koji su u skladištu uspjeli sačuvati, kaže Dragutin Varga.

Otpustili su od države nametnutog im stečajnog upravitelja i našli novog, kojem je, kao i njima bilo stalo da tvornica opstane. On je za izlaz iz dugova našao rješenje.

Većina je radnika odlučila svoja potraživanja od neisplaćenih plaća pretvoriti u dionice i tako postati suvlasnici tvornice.

Radnici samoupravljači su preživjeli. Proizvode. Veći dio proizvedenog izvoze.

Od svojih dionica nemaju zasad puno koristi, ali barem imaju radna mjesta.

Tvornica na praksu uzima mlade metalce iz škole i tijekom trogodišnjeg ugovora uči ih pravom poslu.

Nekadašnji vođa radničkog bunta lani je, kad su otpustili direktora koji je loše radio, postao privremeni izvršni direktor.

Osim u proizvodnji, sretan je što se svakog ponedjeljka uz taburicu nalazi sa sadašnjim i bivšim radnicima članovima KUD ITAS.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!