Istodobni štrajk triju najvećih proizvođača automobila u SAD-u

15.09.2023.

Zadnja izmjena 19:51

Autor: Željko Raić/B.B.B./S.M./Dnevnik/HRT

Radnici triju najvećih proizvođača automobila u SAD-u stupili su u štrajk. U tvornicama General Motorsa, Forda i Stellantisa rad je zaustavljen. Sindikat traži da se za njegovih 140 tisuća članova u sljedeće 4 godine plaća poveća za 40 posto. Zahtijevaju i manji broj radnih sati te usklađivanje rasta plaća s inflacijom.

video thumb

Prvi istovremeni štrajkovi protiv "detroitske trojke" proizvođača automobila, uključujući General Motors i Stellantis, matičnu tvrtku Chryslera, započeli su rano u petak nakon što se sindikat i tvrtke nisu uspjeli dogovoriti o novim ugovorima.

- Ovako izgleda sindikat, rekao je Mike Lester, pristaša štrajka koji radi za dobavljača velikih proizvođača automobila.

- To je organizirano. Mi smo (ovdje) kako bismo bili sigurni da Ford pošteno plaća svoje zaposlenike, dodao je.

U četvrtak je izvršni direktor Jim Farley upozorio na sumoran scenarij ako Ford pristane na zahtjeve sindikata za 40-postotno povećanje plaća, ukidanje sustava plaća po razredima u sklopu kojega su novi zaposlenici plaćeni manje od veterana, kao i povratak na stari sustav mirovine.

- Prijedlozi UAW-a bi nas izbacili iz posla, rekao je.

No, predsjednik UAW-a Shawn Fain rekao je da je Ford mogao financirati bolje plaće i beneficije za radnike da je ograničio otkup dionica i dividende dioničarima. Ford je izvijestio da je 2022. godine investitorima vratio 2,5 milijardi dolara.

Plaće uprave porasle za 40%, a satnica radnika pala za 20%


Prema statističkim podacima, u posljednjih deset godina dobit proizvođača skočila je za 92%, na čak 250 milijardi dolara, što se vidjelo na plaćama uprave, koja je porasla za čak 40%. No s druge strane, satnica običnih radnika pala je za gotovo 20%.

Kad je počeo štrajk, Debbie Dingell, demokratska kongresnica iz Michigana, bila je među istaknutim posjetiteljima Fordove tvornice Wayne, gdje oko 3300 članova UAW-a sastavlja popularne SUV-ove Bronco i kamionete Ranger.

Sindikat u štrajku

Sindikat u štrajku

Foto: Rebecca Cook / Reuters

Kongresnica: Ovdje sam samo da podržim radnike


- Oni žele vidjeti prilagodbe prema životnim troškovima. Rade na tekućoj vrpci. Rade na različitim razinama, ali rade isti posao. Dakle, žele se riješiti razina i žele sigurnost zaposlenja, dodala je.

Fain nije isključio drastičnije akcije, kao što su veliki štrajkovi u cijeloj tvrtki, ako se dogovor ne postigne.

Jedan od pristaša radnika koji štrajkaju u tvornici, 38-godišnji veteran GM-a anonimno je rekao kako ne misli da će štrajkovi prestati sve dok proizvođači automobila ne popuste zahtjevima sindikata.

- Zaslužujemo ono što zaslužujemo, rekao je.

Proizvodni pogon u GM-u

Proizvodni pogon u GM-u

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!