10:03 / 16.08.2018.

Autor: HRT

Radnici Uljanika bez plaće

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavljaju se problemi u Uljaniku. Uprava svaki mjesec treba 10 milijuna eura za isplatu plaća. No očito ih je problem namaknuti.
Nastavljaju se problemi u Uljaniku. Izvjesno je da danas plaće za 4,5 tisuće radnika neće biti isplaćena. U telefonskom nam je razgovoru to potvrdila i Uprava Uljanika, no pred naše kamere nisu željeli.

Velike je nade uprava polagala u budućeg strateškog partneta Danka Končara i njegovu tvrtku Kermas Energija koja je pri HBOR-u namjeravala podići kredit od 16 milijuna eura za plaće radnika. No, kako doznajemo HBOR je taj zahtjev odbio i to, kako neslužbeno doznajemo, zbog toga što je zatražen za isplatu plaća, a ne za ulaganja u brodogradnju.

"I dalje se ulažu napori da se nađe rješenje koje će dovesti do isplate plaća u Uljaniku. Dok ne nađemo rješenje, nećemo odustati", rekao je Končar za Hrvatski radio.O plaćama kao i idućim akcijama sinidkalisti ovoga trenutka razgovaraju s predstavnicima uprave.

Iz krugova Uljanika doznajemo da su radnici ogorčeni i u svojevrsnom su tihom štrajku. Vjerovali su Upravi i njihovim obećanjima. Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca kaže kako im je rečeno da će za plaće biti. "No vidimo da to šteka. Mislimo da je to dosta neodgovorno od svih dionika, od Uprave, Vlade, svih ostalih. Koliko god da iritiramo sve kada govorimo o tome da nam daju novce iz proračuna, napravili smo jedan veliki posao, isporučili smo gradnju, znači radnici su napravili sve ono što se od njih očekivalo i sada očekujemo da se za to dobije ngarada odnosno plaća", kaže Dragičević.Oglasila se i Koordinacija Sindikata metalaca Hrvatske 3. maj. Danas su predali zahtjev za pokretanje procesa mirenja u sporu s poslodavcem. Traži se rješenje za isplatu plaće za srpanj.

U priopćenju ističu da su zabrinuti zbog stanja u toj tvrtki i kažu da je sve više vidljiv nedostatak materijala i opreme za normalno odvijanje proizvodnje. Odgovornima smatraju Upravu i vlasnika, odnosno dioničare u Puli.

"S nestrpljenjem čekamo informaciju kada će biti isplaćena plaća za srpanj. Danas oko 9 sati iz SMH-a upućen je zahtjev za otvaranjem procesa mirenja u kolektivnom sporu s poslodavcem oko neisplate plaće. Unutar 3 dana očekujemo da će GSV imenovati miritelja, a unutar pet dana da će se mirenje završiti. Ako poslodavac ne osigura isplatu plaća za tih pet dana, mi ćemo nastaviti sa sindikalnim aktivnostima. Ovo vrijedi samo za 3. maj brodogradilište", rekao je rekao je sindikalni povjerenik i predstavnik radnika u Nadzornom odboru 3. maja Juraj Šoljić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!