10:35 / 26.10.2018.

Autor: P.F./M.M./J.L./HRT

Radnici Uljanika i 3. maja i dalje se bore za plaće i protiv stečaja

-

-

Foto: - / -

Na pitanje da se špekulira da Vlada nema plan restrukturiranja za Uljanik grupu, ministar Horvat rekao je da je plan restrukturiranja u izmijenjenoj formi stigao na ministarstva gospodarstva i financija 22. listopada.
Radnici Uljanika i 3. Maja nastavljaju sa štrajkom. Ekipe HRT-a i dalje prate razvoj situacije.

Radnici se i dalje bore protiv stečaja, a štrajkom se bore sve do ispunjenja njihovih uvjeta, a to je da dobiju plaće za rujan. Ono što uprava dosad nije radila i nije dobro odradila to danas rade sindikalci u 3. maju. Oni vode pregovore s preostalim dobavljačima u smislu da povuku svoje blokade s računa škvera. Pregovori još traju, a prema neslužbenim informacijama, na tragu je postizanje nekog dogovora. Radnici u 3. maju čekaju i direktora Percana, kojeg nema u krugu brodogradilišta već tri dana, da im iz Pule donese neke nove vijesti, javlja iz Rijeke novinar HRT-a Zdravko Kleva.


Sastanak radnika i štrajkaškog odbora još uvijek traje. Sindikalisti radnike izvještavaju o novostima do kojih su došli u razgovorima s predstavnicima uprave i brodonaručitaljima. Novost je da postoji mogućnost isplate pola plaće, ali za to je potrebna državna pomoć. Sindikalisti i uprava razgovarali su sa brodonaručiteljima. Oni zasad neće povlačiti brodove iz Uljanika kao ni narudžbe za potencijalne brodove. Spremni su dati i dio novca za plaće, ali za to traže čvrsta državna jamstva. Stoga sindikalisti još jednom apeliraju na Vladu da im pomogne. Tijekom dana ili najkasnije u ponedjeljak očekuje se imenovanje preostala dva člana Nadzornog odbora da bi mogao funkcinirati te kako bi se nekako cijela stvar počela kotrljati u pozitivnom smjeru, javlja iz Pule novinarka HRT-a Klara Dujmović.

Razgovarali smo s brodovlasnicima i svi su izrazili namjeru pomoći, ne otkazivati brodove, pa čak su neki financijski spremni pomoći za paću, potvrdio je predstavnik sindikata metalaca.


Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je iznos aktivnih jamstava države za Uljanik grupu oko 4,3 milijarde kuna. Prema našim kalkulacijama do kraja godine računamo da bismo trebali platiti oko 2,5 milijarde kuna. Zato i je potrebno da se nađe način za rješavanje problema preostalih jamstava, rekao je Marić. 

Horvat o planu restrukturiranja: Dvije stvari nisu jasne

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je situaciju u Uljaniku. Na pitanje da se špekulira da Vlada nema plan restrukturiranja za Uljanik grupu, rekao je da je plan restrukturiranja u izmijenjenoj formi stigao na ministarstva gospodarstva i financija 22. listopada.

"Započeli smo s analizom, pri kraju smo, imamo neke upite koje ćemo slati prema Upravi. Dvije su stvari koje ni nama ni Europskoj komisiji nisu jasne - koje je društvo u poteškoćama, Uljanik dd ili brodogradilište Uljanik te da doprinos države od 50% posto ostaje takav u novom programu, s time da apsolutni iznos doprinosa državi se nije promijenio, već je samo dignut doprinos strateškog partnera, ali bez jasno navedenih iznosa. Govorimo o istoj brojci kao kod prvog programa restrukturiranja, dignut je doprinos strateškog partnera i društva koje je u poteškoćama, s time da mi ne vidimo jasni iznos sredstava iz kojeg bi strateški pratner i društvo namirilo i pratilo financiranje samog restrukturiranja", rekao je.

Istaknuo je da se zadnja dva tjedna dnevno vode razgovori s potencijalnim partnerima. Razgovori su počeli s Fincantierijem i još dva zainteresirana subjekta te od njih očekuju pisma namjere. Kazao je da je prvo, od Fincantijerija, stiglo i da se na njemu se radi. "Nismo zadovoljni s planom kojim on želi ući samo i isključivo u 3. maj, ali budu li pristali na naše zahtjeve, nismo daleko od dogovora", rekao je Horvat.

Nada se da je nezadovoljstvo iskazano na skupštini i nesudjelovanje Vlade u ovakvoj situaciji za Upravu jasan signal i poruka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!