12:18 / 19.11.2018.

Autor: HRT

Radnici Uljanika od utorka ponovno rade, štrajk u mirovanju

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Cerovac je rekao kako se štrajk stavlja u mirovanje do kraja studenoga, kada će se ponovno sastati i raspravljati o navedenoj odluci.
Radnici Uljanika koji su od 20. listopada u štrajku zbog neisplate plaća od utorka, 20. studenoga ponovno počinju raditi, a štrajk se stavlja u mirovanje do kraja mjeseca, potvrdio je za Hinu predsjednik Štrajkaškog odbora i čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac nakon skupa radnika koji je danas održan s članovima Uprave.  

"Nakon provedene rasprave, u kojoj su u obzir uzeti nezadovoljstvo brodovlasnika zbog zaustavljanja gradnje njihovih brodova, nepoštovanje ugovorenih rokova i obračuna plaće za studeni te dokazivanje Vladi da radnici svojim radom žele ostvarivati plaću, Štrajkaški odbor donio je odluku po kojoj se od utorka, 20. studenoga štrajk stavlja u mirovanje te se istoga dana počinje s radom", stoji u u odluci Štrajkaškog odbora koja je poslana Upravi Uljanika  i svim društvima Uljanik grupe.  

Cerovac je rekao kako se štrajk stavlja u mirovanje do kraja studenoga, kada će se ponovno sastati i raspravljati o navedenoj odluci na koju će, kako je rekao, "sigurno utjecati realizacija isplate plaća za rujan i listopad kao prihvaćanje programa restrukturiranja od Vlade". 

"Štrajkaški odbor ostavlja sebi mogućnost ponovne aktivacije štrajka i prije kraja studenoga ako neki događaji ne budu išli u prilog aktualnoj problematici Uljanika i pravu radnika", navodi se u odluci Štrajkaškog odbora, koji je ujedno podsjetio poslodavca kako radnici nemaju dovoljno novca "za prijevoz i marendu te kako bi se s tim radnicima trebalo pojedinačno pristupiti razgovoru i tražiti izlazak iz ove situacije".

Štrajkaški odbor također upozorava da su u radnika "izražene velike emocije" te bi, kako navode u odluci, "vodeći kadar trebao pripaziti na pristup radnicima kod dodjeljivanja posla i kod dogovora o odrađivanju istog".

"To dakle ne znači prekid štrajka, već isključivo njegovo mirovanje do kraja mjeseca", ponovio je Cerovac.

Dodao je da su radnici Uljanika svjesni da inzistiranjem na nastavku štrajka zapravo sami smanjuju i tu preostalu šansu za opstanak. Istaknuvši kako su članovi Uprave Uljanika izvijestili u ponedjeljak radnike da će tijekom dana novi program restrukturiranja biti konačno poslan Vladi i mjerodavnome ministarstvu, predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac je rekao kako se, nažalost, tijekom skupa radnika od Uprave nije moglo čuti "kada će radnicima biti isplaćena puna plaća za rujan te plaća za listopad".

"Ne zna se ni kada ni iz kojih izvora", rekao je Cerovac.

Marić o Uljaniku

"
Moj dio i ingerencija Vlade po pitanju onoga što ćemo mi platiti po prtestiranim jamstvima. A kako će to DZS i Eurostat tetirati to je na njima. Oni su nezavisne institucije - u taj dio ne bih ulazio. Ono što je previđeno izvješćem u okviru zaključka Vlade usvojeno, danas kasnije imamo raspravu o rebalansu proračuna. Dakle mi na jamstvenoj pričuvi predviđamo povećanje sredstava za oko 2 milijarde i 600 milijuna kuna do kraja godine. Međutim, obračunski gledano mi računamo na onaj, ja bih ga nazvao najgori mogući scenarij, a to je da prema ESE metodologiji praktički sav iznos aktivnih jamstava već u ovoj godini bude uključen. Dakle, mi se pripremamo na taj način da idemo s najgorim scenarijem. Od ukupnog iznosa jamstava jedan dio za koji i mi računamo da ipak ne bi trebao biti uključen je pitanje ovoga jednog velikog broda koji ima i najveću pojedinačnu vrijednost - preko 920 milijuna kuna, ukupno izdanih jamstava, a koji je u nekoj visokoj fazi dovršenosti - nisam neki stručnjak za brodove da sad mogu vrlo egzaktno reći što i kako, ali od onog što su nama prezentirali da on je preko 80 posto dovršen i ako bi ga kupac preuzeo u ovom ili gotovom obliku došlo bi do kanceliranja otkaza tog jamstva i to ne bi onda ulazilo u ovaj ukupni iznos", rekao je ministar financija Zdravko Marić .

"Rebalans proračuna predviđa najgori scenarij - to je 0,5 posto deficita. Kada bi cjelokupni dio van ovoga jaružara,  kada bi bilo sve skupa previđeno - to je ovo što sad imamo. Ako gledate i originalni pridlog proračunba za 2018. on je isto na tih 0.5što znači da i taj najgori svcenarij ne odmiče nas od onog gore originalnog plana. Ali 2016. i 2017. pokazuju da smo svake godine bili originalno bolji u odnosu na plan i da ćemo i sad učiniti sve da budemo bolji i bilo bi sjajno kad taj najgori scenarij se ne bi obistinio uz sve ovo što radimo a to je da kontroliramo rashodnu stranu proračuna da prihodi da sve što immao višak prihoda ne potrošimo tj. da ih iskoristimo za smanjivanje duga. Možda da i ovu godinu završimo blizu balansiranog proračuna ali to u ovom trenutku ne mogu reći. Još je prerano. Da nema Uljanika bez ikakvih problema", naglasio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!