08:46 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Radnicima Uljanika sutra plaća za prosinac i božićnica

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na sastanku sa sindikatima Uprava je obećala da će radnicima sutra biti isplaćena plaća za prosinac i božićnica.
Štrajkaški odbor brodogradilišta "Uljanik" odlučio je odgoditi štrajk za 48 sati nakon nakon što je iz Bruxellesa stiglo odobrenje za državna jamstva koja je Vlada dala kako bi Uprava brodogradilišta dobila kredit od 96 milijuna eura.

Na današnjem sastanku sa sindikatima Uprava je obećala da će radnicima sutra biti isplaćena plaća za prosinac i božićnica.

Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić rekao je kako mu je žao što je 200-ak radnika tijekom dana prosvjedovalo ispred upravne zgrade tražeći ostavku Uprave društva. Kazao je i da ih je pozvao da sutra prestanu s tim nelegalnim radnjama s obzirom na to da je Štrajkaški odbor odlučio odgoditi štrajk. Žao nam je zbog situacije ispred upravne zgrade Uljanika jer ovo što se danas događa nije slika pravog Uljanika s obzirom na to da je 2400 ljudi cijeli dan bilo na gradnjama, uredno radilo, gradilo i 'guralo' sve naše brodove. U srijedu naprosto nećemo dozvoliti da neovlaštene osobe, mimo svih propisa i zakona, ulaze u prostor Uljanika, rekao je Markulinčić o prosvjedu 200-tinjak Uljanikovih radnika.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i glasnogovornik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je da im je Uprava društva obećala da će sutra radnicima biti isplaćena plaća i božićnica. Osim toga, dogovorili su se kako će se skupovi radnika na kojem će biti govora o planu restrukturiranja održati za desetak dana. To  što radnici traže ostavku Uprave društva to je njihovo pravo, no sindikati nemaju po tom pitanju utjecaja. Zna se da o tome odluku može donijeti samo Skupština društva, poručio je Šverko te potvrdio da su se radnici koji su od jutra prosvjedovali razišli oko 14 sati.


Nakon osiguravanja kredita Uljaniku štrajk odgođen za 48 sati

Odlukom Europske komisije zadovoljni su i sindikalisti, potvrdio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Đino Šverko.

Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager izjavila je da će državno jamstvo Republike Hrvatske pomoći brodogradilištu Uljanik da nastavi s radom i zadrži 1800 radnih mjesta za vrijeme izrade pouzdane strategije za restrukturiranje kojom će si osigurati budućnost. Stoga smo danas odobrili to jamstvo. Planom restrukturiranja mora se osigurati dugoročna održivost tog društva bez stalne javne potpore kako bi se trajno sačuvala radna mjesta u Istri, rekla je.

Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja.

U vlasničkoj strukturi brodogradilišta Uljanik 48% dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93% dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7% CERP-a (HZZO), Kapitalni fond ima 6,62% dionica, Fond za financiranje razgradnje NE Krško 4,97%, HZZO 3,88%, dva obvezna mirovinska fonda - PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi imaju 3,97% i 3,31% dionica, Adris grupa 2,47% itd. 

Pozitivnu odluku Europske komisije komentirala je ministrica gospodarstva Martina Dalić. Odluka Europske komisije koju smo zaprimili danas popodne omogućava provođenje odluke Vlade o davanju sanacijskog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura. Kredit koji će Uljanik dobiti na temelju jamstva omogućit će isplatu plaća za idućih nekoliko mjeseci i podmirenje dobavljača, rekla je.

Međutim, kako je istaknula, to je samo prvi korak koji će omogućiti Uljaniku da preživi do pronalaska strateškog partnera. Uljaniku predstoji kompleksno restrukturiranje koje će podići efikasnost poslovanja, rekla je Dalić i pozvala vlasnike, Upravu i Nadzorni odbor Uljanika da što prije pristupe dovršenju programa restrukturiranja te izboru strateškog partnera. Strateški partner se mora pronaći u vrlo kratkom roku, poručila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!