Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu pogoršano u lipnju

29.06.2023.

14:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: JRdes / Shutterstock

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu pogoršano je u lipnju, odražavajući val pesimizma u industriji i uslužnom sektoru zbog očekivane slabije potražnje, pokazalo je u četvrtak istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj pao je u lipnju za 2,7 bodova u odnosu na svibanj, na 105,5 bodova, pokazuje izvješće EK-a.


Najviše je pogoršano raspoloženje u uslužnom sektoru i industriji.


Menadžeri u uslužnom sektoru navode zamjetan pad potražnje u zadnja tri mjeseca, a očekuju da će oslabiti i u razdoblju od srpnja do rujna. I menadžeri u industriji navode slabu domaću i inozemnu potražnju, veće zalihe i očekuju pad proizvodnje, ali i prodajnih cijena.


Osjetan pad raspoloženja zabilježen je i u maloprodaji, također odražavajući prognoze menadžera o nižim prodajnim cijenama i manjem obujmu narudžbi robe.


U građevinskom sektoru raspoloženje je ostalo nepromijenjeno u odnosu na prethodni mjesec.


Među potrošačima je zavladao blagi optimizam, iskazan u rastu indeksa za 1,3 boda koji odražava očekivanja o poboljšanoj financijskoj situaciji kućanstava u idućih 12 mjeseci i boljim prilikama u gospodarstvu.


Poslovni čelnici očekuju da će znatno manje zapošljavati, prema padu indeksa EEI u odnosu na svibanj za 2,9 bodova.


Anketa je pokazala i gotovo nepromijenjena očekivanja neizvjesnosti u poslovanju u odnosu na prošli mjesec.


Blago pogoršanje u eurozoni i EU


Ekonomska klima u eurozoni i EU tek je blago pogoršana u mjesecu na izmaku, iskazana u padu indeksa ESI za 1,1 bod u odnosu na svibanj.


Raspoloženje je najviše pogoršano u građevinskom sektoru i u industriji, iskazano u padu indeksa za oko dva boda. Pojačani pesimizam iskazali su i menadžeri u uslužnom sektoru i u maloprodaju.


Očekivanja potrošača blago su pak poboljšana na oba područja, uz rast indeksa za nešto više od jednog boda.


Menadžeri na oba područja ne planiraju značajno mijenjati tempo zapošljavanja, a procjenjuju da je neizvjesnost u poslovanju blago prigušena, prema padu indeksu EUI za 1,2 boda u eurozoni i za 1,1 bod u EU.


Sumorna Njemačka


Među vodećim gospodarstvima eurozone raspoloženje se marginalno poboljšalo samo u Francuskoj čiji je ESI porastao za 0,8 bodova.


Njemačka je pak bilježila zamjetno pogoršanje, iskazano u padu indeksa za 1,9 bodova.


Blago je pak pogoršano raspoloženje u Italiji i Španjolskoj, prema padu indeksa za 1,1 odnosno 0,9 bodova.


U Poljskoj, najvećem gospodarstvu EU-a koje nije u sastavu eurozone, raspoloženje je bilo nepromijenjeno u odnosu na svibanj, pokazuje istraživanje EK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!