12:46 / 10.05.2019.

Autor: D.M./HRT

Rasprava o mirovinama po posebnim propisima

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Brojke su transparentne kako bi se vidjelo može li se treba li se određene stvari unaprjeđivati, kaže ministar financija.
U završnici prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu "67 je previše", iz sindikata poručuju da vladajući manipuliraju podacima o prosječnom radnom stažu hrvatskih građana, jer resorno ministarstvo prešućuje da 175 tisuća tzv. povlaštenih umirovljenika vodi unutar iste statistike, a među njima ima i onih koji su stekli mirovinu sa samo sedam godina staža. 

- Čak je sedamnaest kategorija korisnika mirovina po posebnim po propisima. Među njima nitko, osim akademika, nema odrađenih 41 godinu staža. Posebno se ističu pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koji su stekli pravo na mirovinu s prosječnim stažem od sedam godina. To snižava ukupnu statistiku, izjavila je za Hinu Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Po statistici HZMO-a, od 1,24 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, mirovine po posebnim propisima prima njih više od 175 tisuća. Nekima od njih prosječna mirovina iznosi oko 10.000 kuna. Za mirovine po posebnim propisima ove će se godine izdvojiti gotovo šest milijardi kuna.

Najviše mirovine po posebnim propisima ostvaruju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade, ustavni suci i glavni državni revizor. Njima je prosječna mjesečna mirovina 9850 kuna, a prosječan staž 33 godine. Po visini mirovine slijede ih akademici s prosječnom mirovinom od 8858 kuna s tim da redoviti članovi HAZU-a imaju staž od 41 godinu.

Branitelji iz Domovinskog rata mjesečno u prosjeku primaju 5802 kune, te pripadnici HVO-a s prosječnom mjesečnom mirovinom nešto manjom od 3100 kuna. Pravo na njih imaju službene osobe u policiji i pravosuđu, radnici na razminiranju, domobrani iz 2. svjetskog rata i bivši politički zatvorenici. Tu su i pripadnici bivše JNA, nekadašnji članovi republičkih i saveznih tijela bivše države, kao i sudionici NOR-a, rudari iz Labina, radnici izloženi azbestu i članovi posada brodova.

Plenković: Novi branitelji nisu sporni

Premijer Andrej Plenković ne smatra spornim što je gotovo 24 godine nakon završetka Domovinskog rata skoro 1.700 novih branitelja i 10.000 zahtjeva. "Ne, nije. Mi smo Vlada koja je napravila jedinstveni Zakon o hrvatskim braniteljima, koja vodi računa o dignitetu Domovinskog rata i koja je popravila praznine i nepravde koje su u zakonskom okviru postojale ranije", poručio je Plenković.Marić: Važna rasprava o mirovinama po posebnim propisima

- One postoje u sustavu dulji niz godina i to je tema kao svaka druga tema. Vrijedna i važna za raspravu i razgovor ne bi li se, i kako, vidjelo da li se određene stvari treba i može unaprjeđivati, popravljati i mijenjati, rekao je ministar financija Zdravko Marić prije sjednice Vlade. Na upit je li netko napravio neku konkretnu promjenu po tom pitanju, odgovorio je da, koliko je njemu poznato, nije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!