Rast cijena nafte potaknut padom zaliha u SAD-u, dok ga COVID u Kini ograničava

21.12.2022.

16:13

Autor: Hina/HRT

Opskrba naftom

Opskrba naftom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima više od dva posto, nakon objave podataka o padu američkih zaliha iznad očekivanja, ali rast ograničava povećanje zabrinutosti za kinesku potražnju i snježna oluja koja će vjerojatno pogoditi sezonu putovanja u SAD-u.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu porasla 1,77 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 81,76 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,68 dolara višoj cijeni, od 77,91 dolara.

Prema trgovinskim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu, zalihe sirove nafte u SAD-u pale su tijekom prošlog tjedna oko 3,1 milijun barela.

Devet analitičara u Reutersovom istraživanju u prosjeku je predviđalo blaži pad za 1,7 milijuna barela.

Cijene je potaknuo i komentar ministra energetike Saudijske Arabije, koji je u utorak priopćio da se često kritizirani potez OPEC+ da smanji proizvodnju nafte pokazao ispravnom odlukom.

Komentar sugerira da bi OPEC+ mogao nastaviti s ograničenom opskrbom.

Potencijalno smanjenje potražnje predviđa se zbog obilnog snijega u velikim dijelovima SAD-a, a pretpostavlja se da će uzrokovati kašnjenje letova i neprohodne ceste tijekom jednog od najprometnijih razdoblja putovanja u godini.

Zabrinutost zbog naglog porasta slučajeva COVID-a 19 u Kini dok zemlja počinje ukidati svoju politiku nulte tolerancije u borbi protiv covida spriječila je veći rast cijena nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas da je u utorak barel košarice nafte njezinih članica u odnosu na prethodni dan ostao nepromijenjen, na 78,13 dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!