Nakon Standard & Poor'sa i Fitcha i Moody's podignuo kreditni rejting Hrvatske

16.07.2022.

19:10

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT

Rast hrvatskog kreditnog rejtinga

Rast hrvatskog kreditnog rejtinga

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon potvrde o ulasku u eurozonu našoj je zemlji porastao kreditni rejting. Nakon Standard and Poor'sa i Fitcha - rejting Hrvatske podignula je i agencija Moody's - za dvije razine, uvrstivši ga tako u investicijsku kategoriju, uz stabilne izglede. Tri najveće rejtinške agencije procjenjuju da će hrvatsko gospodarstvo u iduće dvije godine stabilno rasti unatoč inflaciji i gospodarskim posljedicama rata u Ukrajini. Hrvatska je tako u kratkom roku preskočila mnoge članice Europske unije.

Uvođenje eura kao domaće valute u Hrvatskoj, i za Moody's ali i za ostale agencije, mijenja mnogo toga. Nestaje devizni rizik za Vladin javni dug te se smanjuje rizik za likvidnost državnih financija. Tako je Hrvatska, prema rejtingu, u kratkom roku preskočila mnoge članice Europske unije.

- Po rejtinzima Fitcha i Standard & Poor'sa, sedam zemalja članica eurozone ima kreditni rejting koji je niži od Republike Hrvatske, a to su Italija, Portugal, Grčka, Cipar, Rumunjska, Bugarska i Mađarska. Tako da svjedočimo lijepim vijestima i one će se odraziti i na troškove zaduživanja, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Ulazak u eurozonu, navode u Moody'su, potaknut će izravna strana ulaganja te poduprijeti dugoročni rast.

"Podizanje kreditnog rejtinga # posljedica je članstva u Eurozoni koje pruža sigurnost građanima u krizi. Najviši investicijski rejting dosad poruka je povjerenja i važan signal ulagačima. Smjer kojim idemo donosi rezultate za Hrvatsku.", napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Zbog podizanja kreditnog rejtinga sretan je i Peđa Grbin, ali smatra da će uvođenje eura dodatno povećati inflaciju.

- Kreditni rejting - dobro je da se poboljšao ali to naprosto nije dovoljno. Bez proaktivne Vladine politike koja će na sve moguće načine pokušati smanjiti inflatorni pritisak, a na drugi omogućiti građanima da unatoč tome mogu normalno živjeti, bez takvih konkretnih mjera ovaj kreditni rejting neće značiti ništa, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Iako Vlada zasad ne otkriva planove kako olakšati sve veće troškove života i poslovanja, priprema se paket pomoći i građanima i tvrtkama.

- Mogu još jednom potvrditi da ćemo ići u smjeru socijalnih naknada, odnosno identificiranja skupina građana kojima je pomoć najpotrebnija i na taj način ćemo distribuirat taj dio paketa potpora. Naravno, postoje i druge mogućnosti koje razmatramo također i pomoći gospodarstvenicima, dodao je Ministar Primorac.

Zbog dobre turističke sezone, ali i inflacije, proračun se dobro puni, kaže ministar Primorac pa će biti dovoljno novca za teže, jesenske dane.

- Što se tiče nekakvog fiskalnog prostora koji ćemo osigurati u ovim vremenima, njega ćemo upravo koristiti u onim vremenima, u jesen, kada očekujemo da će nam biti nešto teže, smatra Primorac.

I neće sve mjere ispucati odmah, nego postupno, ovisno o potrebama i težini posljedica, kojih - nada se - neće biti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!