Rast industrijske proizvodnje u kolovozu usporio

30.09.2022.

13:06

Autor: V.K./Hina/HRT

U kolovozu rast industrijske proizvodnje

U kolovozu rast industrijske proizvodnje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto na godišnjoj razini, što je sporiji rast nego mjesec dana prije, a moguće je i daljnje usporavanje rasta idućih mjeseci.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u kolovozu pala 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine ojačala 0,6 posto.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja porasla za 2,9 posto na godišnjoj razini.

Pozitivne godišnje stope rasta obujma industrijske proizvodnje traju kontinuirano od prosinca 2020., navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u kolovozu na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 16,2 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda.

S rastom od 9,9 posto slijedila je proizvodnja energije, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala 0,8 posto.

S druge strane, proizvodnja intermedijardnih proizvoda pala je za 10,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 3,8 posto.

U prvih osam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Analitičari RBA upozoravaju na negativne rizike.

Izgledi za kretanja obujma industrijske proizvodnje u ostatku godine općenito su pod negativnim rizicima. Očekujemo sve snažnije prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja na kretanja u industriji koja će ostati pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta, visoke inflacije i problema s lancima opskrbe, zaključuje se u analizi RBA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!