Rast potražnje za vozilima, u HR on je trostruko veći od prosjeka EU-a

19.09.2022.

12:57

Autor: M.Š./Hina/HRT

Industrija automobila - ilustracija

Industrija automobila - ilustracija

Foto: Mikbiz / Shutterstock

Potražnja za automobilima u EU-u porasla je u kolovozu prvi put u nešto više u godinu dana, a u Hrvatskoj rast je bio trostruko veći nego na razini Unije, pokazalo je izvješće udruge proizvođača ACEA.

U kolovozu je u 26 zemalja EU-a, bez Malte, registrirano 650.305 novih automobila, za 4,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu ranije.

Kolovoz je tako prekinuo 13-mjesečno razdoblje pada potražnje za automobilima u EU, ali broj registriranih automobila još je uvijek daleko ispod predpandemijske razine, ističe ACEA u izvješću objavljenom krajem prošlog tjedna.

Među četiri glavna tržišta EU-a najviše je porasla potražnja u Italiji i Španjolskoj, za 9,9 odnosno 9,1 posto. Slijede Francuska i Njemačka s rastom potražnje za 3,8 odnosno tri posto.

U Hrvatskoj je u kolovozu prema podacima ACEA-e registrirano 3.200 novih vozila, za 13,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. nakon 8,4-postotnog pada u srpnju. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje pada potražnje, prema ACEA-inim podacima.

U razdoblju od siječnja do kolovoza registrirano ih je 31,197, za 9,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Na razini EU-a potražnja je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci smanjena 12 posto, uz registriranih 5,997 milijuna novih automobila, izvijestila je udruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!