Raste cijena benzina, a dizela pada

14:18 / 23.05.2022.

Autor: HRT/I.B.

Cijene goriva

Cijene goriva

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Od sutra nas čekaju nove cijene goriva. Litra benzina trebala bi poskupjeti za 46 lipa, dok će cijena dizela pasti za 10 lipa.

Novi europski energetski plan za prekid ovisnosti o ruskim energentima višestruka je prilika za Hrvatsku. 

No je li Hrvatska dovoljno ambiciozna u projektima i što treba napraviti? 

- Trebamo napraviti kompletan zaokret prema našoj energetskoj politici. Uzeti stvar u svoje ruke. Početi stvarno voditi brigu o energetskoj sigurnosti države. Imamo sve uvjete da to napravimo. No, ovo dugogodišnje nečinjenje i netalasanje koje je karakteristično za našu energetsku politiku dovelo nas je do toga da nismo samostalni u odlukama. Ovo skladište plina bilo je najavljivano prije 5, 10 godina, ništa se nije dogodilo, rekao je energetski stručnjak Davor Štern.

- Imamo i mogućnost skladištenja u sjevernom Jadranu. U bušotinama koje su bile plinske plina više nema. Povezane su cjevovodima s Hrvatskom. Imamo puno drugih mogućnosti, međutim osnovno je da riješimo pitanje INA-e. Pitanje INA-e se već tako dugo provlači u našim medijima i uopće u našim životima da stvarno treba reći - dosta. Po meni nema nikakva smisla u kupovanju - oni nas, mi njih. Mi imamo loš brak koji treba razvrgnuti. A loš brak se razvrgava rastavom. Prema tome, treba sjesti za stol, razgovarati u odnosu na veličinu uloga, odnosno količinu dionica kojima raspolaže bilo koji dionik te se trebamo dogovoriti što pripada njima, odnosno MOL-u, što pripada nama - Hrvatskoj. I stvoriti jednu novu energetiku u Hrvatskoj, nova tzv. INA koja će biti bazirana kao tranzicijska energetska kompanija između ugljikovodika i obnovljivih izvora energije, zaključio je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!