Raste interes za Rijekom kao kruzing destinacijom

03.12.2018.

16:17

Autor: O.R./M.M./HRT

default error photo
Prema najavama 2019. godine u Rijeku će uploviti 24 kruzera i 300-tinjak malih turističkih brodova s više od 30.000 putnika, dok se pravi boom očekuje 2020. godine.
Prema najavama 2019. godine u Rijeku će uploviti 24 kruzera i 300-tinjak malih turističkih brodova s više od 30.000 putnika, dok se pravi boom očekuje 2020. godine u kojoj Rijeka - kao Europska prijestolnica kulture očekuje više od 70.000 kruzing-putnika.

Biti konkurentan i zanimljiv - proces je koji se gradi godinama, a Rijeka je kao kruzing destinacija "u igri" tek posljednje četiri. Stoga je predviđen porast od 100.000 putnika u sljedeće dvije godine - veliki uspjeh. No bez Dubrovačkog scenarija - jedan kruzer tjedno - riječki je optimum.

"Pametnije je okrenut se jednom umjerenom rastu, potencirati naravno prije svega brodove koji koriste Rijeku kao home-port, a s ovim brojem koji je planiran za 2020. - to je 40-tak brodova sada u najavi. Kad dođemo do 50, mislim da je to optimalan broj", rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

A tu su i tehnička ograničenja: kruzeri koji imaju dublji gaz i ne mogu pristati na riječki lukobran koriste operativnu obalu sve zauzetijeg kontejnerskog terminala. Traže se nova rješenja.

Projekt bi trebao biti potpisan sa EU vezano za produljenje kontejnerskog terminala na starom dijelu obale od cirka 100 metara, vrijednost projekta je oko 14 milijuna eura, kaže Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka.

Time bi se stvorili preduvjeti za prihvat brodova do 400 metara dužine. Planira se i izgradnja pontona koji će omogućiti pristajanje velikih brodova gaza 9 metara. Podsjetimo, kruzing je jedan od najbrže rastućih specijaliziranih oblika turizma; konkretno u posljednjih 10 godina na Mediteranu je porastao za više od 40 posto.

Putnici na kružnim putovanjima u prosjeku troše 58 eura po izlasku s broda, a prema istraživanjima, čak 14 posto ih se vraća u destinaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!