Raste most koji spaja dvije zemlje

14:15 / 11.11.2020.

Autor: D.Kustor/V.Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Na gradilištu mosta između Stare i Bosanske Gradiške počelo je postvaljanje čelične konstrukcije.
Na gradilištu mosta između Stare i Bosanske Gradiške počelo je postvaljanje čelične konstrukcije. Izrađuju je i montiraju radnici slavonskobrodske tvrtke Montaža. Gradiški most njihov je veliki povratak u mostogradnju ali tek su dio međunarodnog konzoricja koji radi posao vrijedan više od 180 milijuna kuna. Zajednički ga financiraju Hrvatska i BiH, a pomaže EU.

Čelična leđa budućeg mosta počela su se uzdizati nad rijekom Savom. Dosad je, kaže Mato Martić iz Đuro Đaković Motaže - već ugrađeno oko 700 tona, a ugradit će se 5.000 tona. U halama Montaže proizvodnja je počela  još početkom godine.

- Dosad je proizvedeno oko 70 posto čeličnog rasklopnog sklopa mosta. Dio te konstrukcije je dopremljen na gradilište, izvijestila je voditeljica projekta, ĐĐ Montaža Anita Blažević. Ovoj inženjerki je prvi most u karijeri - vatreno krštenje praćeno COVID problemima. Ipak, uspjeli su premostiti probleme s dopremom čelične konstrukcije.

- Svaki most ima svoju posebnu priču - prvenstveno spaja, a ovaj spaja dvije države, kaže glavni inženjer gradilišta Marko Lovrić. Zajednički ga i financiraju, a pomaže Europska unija. Četverotračni most dužine 462 metra obale će spojiti krajem iduće godine, ali to nije kraj priče. Most će biti u funkciji kad se izgradi brza cesta od Okučana do granice s BiH te novi granični prijelaz.

Načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić kaže kako će brzina izgradnje brze ceste ovisiti o procesu javne nabave i eventualnim žalbama. Neće biti izgrađena dvije do tri godine. I most i cesta sastavni su dio međunarodnog koridora koji povezuje Split s Banja Lukom i Balatonom u Mađarskoj. Od europske su važosti, a na lokalnoj razini znače nadu u novo zapošljavanje i razvoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!