16:24 / 05.02.2020.

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rastu cijene nekretnina

-

-

Foto: - / -

Najniže cijene nekretnina u Zadru bile su prije desetak godina, za vrijeme recesije. Sada stalno rastu, u prosjeku 5 posto na godinu. Više za stanove, negoli za kuće.
Ove godine cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu. U Zadru su veće nego ikad. Cijena kvadrata u prosjeku je i do 2 100 eura.

Čehinja Ria Halapova novopečena je Zadranka. Za sada kao podstanarka. Ovdje želi kupiti ili izgraditi kuću.

- Skuplje je nego u Češkoj, ali ima more, ima nekih drugih stvari koje nema kod nas, kazala je Halapova.

Najniže cijene nekretnina u Zadru bile su prije desetak godina, za vrijeme recesije. Sada stalno rastu, u prosjeku 5 posto na godinu. Više za stanove, negoli za kuće.

- Tada je prosječan stan vrijedio 1 600 eura po kvadratu, a sada su vam prosječni stanovi u Zadru 2 100 eura po kvadratu, rekao je zadarski agent za nekretnine Igor Vučković.

- Nemam što prodati, a ne bih ni kupio pod ovim uvjetima. Pa vidim da cijene rastu nenormalno pa se ne bih upuštao u to, kazao je Zoran iz Zadra.

Ni za mlade obitelji nije baš dobro vrijeme za kupnju stana. Po kvadratu i do 2 200 eura. No, prodaja ipak ne pada, štoviše raste.

- Tržište je što se tiče Zadra stabilno, gradnje je sve više, prodaje ima, hvala Bogu. Ja mislim da je svake godine u Poreznoj negdje isti prosjek prodanih nekretnina, ako ne i veći, kazao je Vučković.

Možda je razlog tomu, što sve više stranaca u ovoj županiji kupuje nekretnine. Najčešće, vikendice. Čak 30 posto Igorovih klijenata je iz drugih zemalja pa i kontinenata.

- Imali smo iz Afrike, Kazahstana. Područje Paga je jako interesantno i otpada uglavnom na Slovence, a na području grada Zadra ima dosta Nijemaca, Slovenaca, Austrijanaca, rekao je Vučković.

Nakon što je godinama bilo na koljenima, građevinarstvo je opet stalo na noge. I tako do nove zgode. Obistine li se prognoze makroekonomista koji najavljuju novu recesiju za 2 godine, bageri će opet utihnuti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!