Ratari nezadovoljni otkupnom cijenom pšenice

04.07.2022.

11:29

Autor: HRT/IMS

Polje pšenice

Polje pšenice

Foto: HTV / HRT

Na poljima diljem Hrvatske kombajni su u punom pogonu. Prošli tjedan počela je žetva pšenice čiji će urod, iako manji od očekivanog, biti zadovoljavajuć. Ali zadovoljstva nema kod poljoprivrednika koji su bijesni otkupnom cijenom. Ponuđeno im je oko 2 kune za kilogram. 

Predstavnici ratara iz dvije najistočnije županije okupili su se na kratkom prosvjedu upozorenja u Đakovu jer ih enormna poskupljenja goriva i sirovina s tom cijenom guraju u dugovu, a kruh poskupljuje. Najavili su nove prosvjede i pozvali građane da im se pridruže. 

- Ova cijena ne pokriva naše troškove i to je razlog zašto su poljoprivrednici ovdje, konstatiramo da je to najniža cijena u Europi i jedna od najnižij u svijetu. U okruženju Mađarska je 2.70-2.80, Slovenija 3.08 kune po kilogramu pšenice.

- U Republici Hrvatskoj od 800 tisuća hektara oranica, 560 tisuća hekatara je u rukama obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava što je sigurnost hrane za cijeni narod države, poručuju ratari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!