11:53 / 27.01.2019.

Autor: S.N./HRT

Ratari: Svaka kuna potpore dobro došla

-

-

Foto: - / -

Prvi dio potpore, koji bi na račune poljoprivrednika trebao sjesti do kraja veljače, dobro će doći. I ove će godine dobiti više od tri i pol milijarde kuna.
Ratari su snijeg dočekali s olakšanjem. Usjevi su dobili zaštitu od smrzavanja, pogotovo oni najosjetljiviji - poput uljane repice. No, uskoro počinje prihrana. Zato je isplata prvog dijela potpore u veljači  - itekako dobrodošla.

Da bi u zimu uljarica ušla snažna i razvijena, trebalo je i truda i troška. Na rozeti repice je desetak listova pa pod snježnim pokrivačem može izdržati duboke minuse bez straha od smrzavanja. No gladna je, a to je ratarima znak da uskoro moraju početi s prihranom.

Imaju neko pravilo, kažu, da se krene u prvu prihranu kada krene i prva vegetacija. Onda odrade prihranu dušičnim gnojivima.

- Prihrana je izuzetno važna kod uljane repice za formiranje prinosa, odmah nakon prve prihrane treba ići u drugu i to odmah dva - tri tjedna nakon prve - kaže Tatjana Međimurec iz Ministarstva poljoprivrede.

A to troškove proizvodnje ove naše najvažnije uljarice znatno poskupljuje. Prvi dio potpore, koji bi na račune poljoprivrednika trebao sjesti do kraja veljače, dobro će doći. I ove će godine dobiti više od tri i pol milijarde kuna. To ratarima  itekako puno znači jer bi mogli krenuti u nabavku mineralnih gnojiva i zaštitinih sredstava koji su im neophodni za nadolazeću sezonu.

Svaka je kuna dobro došla, kažu, gnojivo je već pripremljeno, no treba se pripremiti i za narednu sjetvu. A do tada treba zaštititi ozime usjeve od bolesti. Prva je na udaru opet repica koju smo zbog dobre otkupne cijene zasijali jesenas rekordno - na gotovo 60 tisuća hektara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!