Ratatics: Iza Ine je odlična poslovna godina

16.02.2023.

13:10

Autor: HRT/V.G./Hina

Ina

Ina

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Iza Ine odlična je poslovna godina, kompanija se stabilizirala nakon lanjskog skandala i sada radi puno efikasnije, a investicije su dosegle povijesnu razinu, rekao je u četvrtak tijekom razgovora s novinarima u povodu objave poslovnih rezultata za prošlu godinu predsjednik Uprave Ine Peter Ratatics.


Ratatics je rekao je da je prošla godina bila odlična godina za tu kompaniju te da je ostvarila povijesno visok rezultat. Lanjska je godina, kazao je, bila i povijesna po investicijama, s više od 2,7 milijardi kuna ulaganja, što je 71 posto više nego godinu ranije. Najveći dio investicija, 95 posto, odnosi se na ulaganja u Hrvatskoj.

Kako je rekao, nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka je na dovršenosti od 70 posto.

Ina je u četvrtak izvijestila da je u 2022. godini ostvarila neto dobit od 1,9 milijardi kuna, što je 48 posto više nego 2021. godine.

Taj dobar rezultat je, uz ostalo visokih cijena energije, rekao je predsjednik Uprave Ine.

Ratatics je kazao i da su godinu iza nas obilježila previranja na svjetskom energetskom tržištu, ali da "unatoč velikim oscilacijama cijena ugljikovodika i regulatornim intervencijama, Ina ostaje predana velikom investicijskom ciklusu koji je u tijeku".

Naglasio je da se, nakon vrlo negativnog razdoblja izazvanog skandalom oko prodaje plina, poslovanje kompanije stabiliziralo i da Ina sada radi mnogo efikasnije nego prije.

Najavio je da će kompanija u budućnosti više ulagati u zelene energije.

Porez na ekstradobit 80 milijuna eura

Što se tiče djelatnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina, Ratatics kaže da je - uz povećana ulaganja, proizvodnja pala na godišnjoj razini "samo četiri posto", s rezervama na stabilnoj razini prvi put nakon nekoliko godina.

Kampanja bušenja na sjevernom Jadranu provodila se tijekom cijele prošle godine, što je rezultiralo sa šest posto većom proizvodnjom plina iz podmorja u odnosu na 2021. godinu, rekao je.

Nekoliko je puta spomenuo da je prošlu godinu obilježila visoka razina ekonomske neizvjesnosti i velikih promjena na robnom tržištu uzrokovanih ratom u Ukrajini. Nadalje, prošlu su godinu prema njegovim riječima obilježili propisi o cijenama i maržama koji su utjecali na operativne rezultate. Dodatni porez na dobit, računaju u Ini, tu će kompaniju olakšati za 80-ak milijuna eura.

Vezano uz rafinerijsko poslovanje, istaknuto je da je ono osiguralo sigurnu opskrbu tržišta, no i da je opskrba plavim dizelom bila posebno zahtjevna. Spomenuta regulatorna ograničenja, istaknuto je, utjecala su i na profitabilnost i veleprodaje i maloprodaje, što je u kombinaciji s velikim investicijskim ciklusom utjecalo na novčani tijek te djelatnosti. Konkretno, regulatorna ograničenja i investicijski ciklus u riječku rafineriju rezultirali su sa oko milijardu kuna negativnog novčanog tijeka.

Probleme im čini i ograničene cijena plina kojem podliježu od zadnjeg kvartala prošle godine, a iz Ine ističu kako će to sigurno imati značajan utjecaj na poslovanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!