14:49 / 06.03.2019.

Autor: P.F./Hina

"Ravnopravnost za sve": 58% nezaposlenih su žene

-

-

Foto: - / -

Ministarstvu rada na raspolaganju stoji 14 milijardi kuna iz Europskog socijalnog fonda, a najveći projekt koji Ministarstvo ima upravo je program za zapošljavanje žena.
Najčešće prepreke koje se susreću na tržištu rada su diskriminacija žena temeljem dobi i majčinstva, 58% nezaposlenih čine žene, 62% muškaraca svjesno je da imaju povlašteniji status na radnom mjestu u odnosu na žene, dok je Hrvatska u razlici u plaćama žena i muškaraca bolja od prosjeka EU, istaknuto je na konferenciji o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu.

-
Kada gledamo ukupnu situaciju u Hrvatskoj, možemo reći da smo u zapošljavanju žena i u razlici u plaćama bolji od prosjeka EU. Takozvani "gender pay gap", odnosno razlika u plaćama žena i muškaraca, u prosjeku EU je oko 16-17%, dok je u Hrvatskoj 8-10%, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na konferenciji "Ravnopravnost je bolja za sve" koju su organizirali IKEA i hrvatski ured Europskog parlamenta. 

Ministarstvu na raspolaganju stoji 14 milijardi kuna iz Europskog socijalnog fonda, a najveći projekt koji Ministarstvo ima upravo je program za zapošljavanje žena. Do sada su u sklopu programa "Zaželi" zaposlili 6000 žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, dok ulažu i značajna sredstva u podupiranje direktive o usklađivanju privatnog i poslovnog života.

Veleposlanica Švedske Diana Helen Madunic istaknula je kako je švedska Vlada, zajedno sa švedskim tvrtkama, razvila politiku promicanja održivog poslovanja i rodne ravnopravnosti unutar poduzeća koja se, između ostalog, odnosi na uravnoteženost upravnih odbora i roditeljskih dopusta za žene i muškarce. 

- Vjerujemo da su održivost i rodna ravnopravnost ključni za uspješno poslovanje. Žene čine 50% populacije u svijetu pa ih moramo angažirati i koristiti njihove resurse i sposobnosti za stvaranje uspješnog poslovanja za budućnost, ustvrdila je Madunic. 
Otvoreno o položaju žena u Hrvatskoj
Ljubičić: Najčešća diskriminacija žena je temeljem dobi i majčinstva

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je pitanje rodne diskriminacije najčešće zastupljeno u pritužbama koje Ured zaprima te da se za to pritužuje se više od dvije trećine žena. 

- Prepreke koje se pojavljuju prvenstveno su vezane za tržište rada, odnosno 45 do 60% pritužbi, ovisno o godini. Najčešće prepreke koje se susreću na tržištu rada je diskriminacija žena temeljem dobi i majčinstva, naglasila je. 

Dok je istraživanje o rodnoj ravnopravnosti na radnom mjestu, koje je provela Ikea u suradnji s agencijom Ipsos u listopadu i studenom 2018., pokazalo da je jedna petina žena u Hrvatskoj, odnosno 20%, osobno iskusilo diskriminaciju na radnom mjestu, Ljubičić procjenjuje da je broj žena još i veći jer mnoge žene trpe diskriminaciju, ne vjeruju institucijama, ne prepoznaju sve vidove diskriminacije ili se boje gubitka radnog mjesta. 

Istraživanje je također pokazalo da je više od 60% muškaraca svjesno da imaju povlašteniji status na radnom mjestu u odnosu na žene, a toga je svjesno i gotovo 90% žena. 

Najveći broj ispitanika istaknuo je kako su dva najveća problema neravnopravnosti na radnom mjestu povezana s roditeljstvom. Njih 71% smatra da je gubitak posla nakon porodiljnog dopusta ono s čime se žene susreću, a 65% vidi da je problem u nerazumijevanju poslodavca za uzimanje bolovanja zbog bolesti djeteta. Nadalje, 50% ispitanika smatra da su seksualno uznemiravanje, manja mogućnost napredovanja te niže plaće za isti posao ostala tri problema koja slijede. 

Gotovo 40% ispitanika smatra da bi država s dodatnim zakonima trebala doprinijeti u rješavanju ili smanjenju problema neravnopravnosti žena, 27% smatra da bi to trebali učiniti poslodavci promjenom internih pravila, a 16% smatra da je to uloga obrazovnog sustava kroz edukaciju djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!