Razne bolesti napadaju masline

31.01.2020.

16:56

Autor: RD

default error photo
Andrea Lupieri svakodnevno obilazi svoje maslinike. Premda je masline već tretirao protiv paunova oka, neke su oboljele. Posebice stabla buže, na drugim sortama zaraze nema.
Netipična zima sa iznadprosječno visokim temperaturama i mnogo vlage pogoduju razvoju bolesti masline. Posebice razvoju gljivičnih bolesti, poput paunova oka ili olovne bolesti koje dovode do opadanja lišća. Stoga se maslinarima preporučuje da pomno prate stanje u svojim nasadima. Upravo to čine maslinari na području Vodnjana.

Andrea Lupieri svakodnevno obilazi svoje maslinike. Premda je masline već tretirao protiv paunova oka, neke su oboljele. Posebice stabla buže, na drugim sortama zaraze nema.

- Bolesti ima uvijek i svugdje. Potpuna higijena maslina nije moguća, samo je pitanje koliko se netko potrudi to držati pod kontrolom, kazala je Andrea.

To je moguće redovitim praćenjem i tretiranjem. Oni koji u tome nisu bili revni, masline bi sada trebali prskati. Izbor preparata ovisi o stupnju zaraze, a ondje gdje je ona  velika, ne preporučuju se oni na bazi bakra.

Agronom Edi Pastrovicchio kaže da bi principu sad trebali ići sa organskim fungicdima koji su dozvoljeni i tako pratiti vrijeme i postotak bolesti u maslinicima.

To se može umakanjem lišća u natrijevu lužinu. Ako je na 200 listova zaraženo samo 10, tretiranje je nužno.

Agronomkinja Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio ističe da je jako zaraženo lišće, ali onaj slučaj od prije se da zaustaviti.

- Tako određujemo da li tretirati ili ne, da li ponoviti tretiranje, dodaje.

Tu svojim članovima pomaže Udruga.

Uvijek mogu donijeti lišće, kao što ste vidjeli možemo odraditi na licu mjesta analize lišćem, pogledati sve maslinike da li je sve u redu i da li je neka bolest, kazala je predsjednica udruge Agroturist iz Vodnjana, Ester Geissa Đurić.

Vrijeme pogodno za njihov razvoj će se nastaviti. Svi oni koji žele da im masline u dobrom stanju dočekaju cvatnju, moraju ih održavati zdravima.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!