Nedostaje radnika za čak 28 zanimanja, rješenje je prekvalifikacija

22.02.2023.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Radnici u Hrvatskoj

Radnici u Hrvatskoj

Foto: HRT / HTV

Zbog kroničnog nedostatka radnika s potrebnim vještinama Europska komisija 2023. godinu proglasila je godinom vještina. Na području Dalmacije nedostaje cijeli spektar zanimanja: od građevinskih do turističkih. Jedno od rješenja je i prekvalifikacija.

Komižanka Irena Radić jedna je od 60-ak polaznica radionice lončarstva i keramike. Nakon 30 godina rada u trgovini odlučila se na drugačiji smjer.

- Radi se o prekvalifikaciji izrade suvenira za našu Komižu, danas je sve usmjereno prema digitalnoj vještinama, ali mislim da treba razvijati i ove vještine, kaže.

- Javljaju nam se ljudi - neki zbog gušta, ali neki i zbog novih poslova. Nema pravila i muškarci i žene, kaže voditeljica radionice lončarstva i keramike u Splitu Sandra Sumić.

Samo 37 posto odraslih redovito pohađa osposobljavanje. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji s Centrom Europa Direkt Split, kroz radionice i predavanja ukazuje na problem.

- Cijela Europa suočena je s nedostatkom radne snage i kod visoko kvalificiranih i kod nižih stručnih sprema. Tri četvrtine poslodavaca u EU prihvaća poteškoće u pronalaženju radne snage kako u Hrvatsko tako i Europi, rekla je zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović.

- Nama nedostaje turističkih djelatnika, zdravstvenih i zbog toga smo otvorili u posljednje dvije godine smjerove za medicinske sestre i isto tako imamo i centar za kompetenciju, rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

U 2021. nedostajalo je radnika u čak 28 zanimanja.

- To je cijeli spektar zanimanja od građevine, kadrova poput stolara, zidara, a s druge strane turistički djelatnici, kuhari, barmeni. Zato mi stalno i organiziramo prekvalifikacije i školovanja, istaknuo je Marin Kanajet iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda u Splitu.

- Mi imamo ustanovu koje se bavi cjeloživotnim osposobljavanjem. Isto tako ćemo to pojačati i moramo naše ljude, ne samo mlade, već i starije školovati jer umjetna inteligencija preuzima poslove i zato se treba prekvalificirati za nešto drugo, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Nedvojbeno, usavršavanje i prekvalifikacija velik su korak u poslovima diljem Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!