Labin protiv naselja duhova

11.03.2023.

07:00

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Labin protiv naselja duhova

Labin protiv naselja duhova

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

I dok je diljem Istre počelo rušenje bespravno sagrađenih objekata na poljoprivrednim zemljištima, Labin s time nema problema. Ipak, rado bi zaustavili ili kontrolirali izgradnju kuća za odmor - zbog pretjerane izgrađenosti i to posebno naselja u kojima izvan sezone nema nikoga.

Kuća do kuće. Gradi se i dalje. U Labinu je za to sve manje sluha, jer se time, kažu, gubi identitet i ne poštuje ideja "održivog turizma".

- Nisu problem hoteli u Rapcu, autokampovi, već nekontrolirani rast privatnih objekata za odmor. Naš zakon to nikako ne regulira, doveo je do toga da se taj broj stalno diže, infrastruktura trpi, trpi život i time gubimo sami sebe, ističe Valter Glavičić.

Treba ulagati u obnovu postojećih objekata, nastavlja gradonačelnik i ističe da ne govori o zabranama, već o mogućim promjenama u prostornom planu. Istovremeno, grad je taj koji izdaje dozvole.

- Toj dozvoli prethodi čitav niz procedura, prostorni planovi pretvoreni su u matematiku, kaže pročelnica za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Labina Anamarija Lukšić.

I ta je matematika dovela do nesrazmjera broja stanovnika i broja stanova i kuća, ali i dodatno opteretila proračun zbog infrastrukture koja se koristi tri do četiri mjeseca u godini.

- Čini mi se da smo zaboravil oblikovanje prostora, arhitektonsku izvrsnost, da se poštuje prostor, ruralna i urbana vrijednost koju imamo, ističe Lukšić.

I dok se o toj vrijednosti na Gradskom vijeću raspravljalo gotovo u jednoglasju, nova predsjednica labinskog SDP-a danas ipak oštrija.

- Ne postoji nijedan IDS-ov gradnačelnik, pročelnik, župan koji nema kuće za odmor. Jesam za uvođenje reda, ali svaki građanin ima pravo napraviti nekretnina koliko i naš župan, dožupan i njihove obitelji, istaknula je oporbena vijećnica SDP-a Katarina Filipović.

Na stranu politikanstvo, ovo je tema koja će zasigurno proći granice Labinštine jer se s pretjeranom apartmanizacijom bori cijela Istra. Može se očekivati da će se i na razini županije morati donijeti konkretni planovi kojima će se regulirati ili zaustaviti gradnja naselja duhova ili će se jednostavno morati odustati od ideje održivog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!