09:28 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Reakcije azijske i europske burze na "crni utorak na Wall Streetu"

-

-

Foto: - / -

Potop vrijednosti dionica na Wall Streetu jučer se prelio i na azijske burze i europske burze.
Potop vrijednosti dionica na Wall Streetu jučer se prelio i na azijske burze. Na njima je utorak počeo uz goleme gubitke. Japanski industrijski indeks Nikkei doživio je najveći pad u jednom danu u gotovo 30 godina. Yoshihide Suga, tajnik japanske vlade, kazao je da ovo nije promijenilo naša razmišljanja. I dalje smo uvjereni da je svjetsko gospodarstvo na dobrom putu. Također, naše tvrtke i dalje zarađuju te raste broj zaposlenih. Vjerujemo da smo u dobrom razdoblju i da ovo neće utjecati na nas, dodaje.

Sljedio je oporavak, no unatoč tomu, dan su završili s najvećim padom od studenoga 2016.

Pratit ćemo kretanja u svijetu i u japanskom gospodarstvu te učiniti sve kako bismo osigurali odgovarajuće ekonomsko upravljanje, izjavio je Suga.

Azija prati događaje na Wall Streetu. Ondje je pad počeo još u petak. Američki indeks Dow Jones izgubio je čak 4,6% vrijednosti, najviše u posljednjih 6 i pol godina. Jučer je u jednom trenutku taj indeks bio u minusu više od 6%. Bio je to njegov najveći bodovni pad u jednom danu u povijesti.

Banke su ipak prošle najgore. U padu su prihodi na obveznice i kamatne stope. Zdravstvene, tehnološke i industrijske tvrtke imale su goleme gubitke. Dionice energetskih kompanija potonule su s padom cijene nafte. Dva dana gubitaka izbrisala su dobiti s početka godine i razdoblje rekordnog rasta vrijednosti dionica.

James McBride, direktor McBride Group, kazao je da su plaće napokon počele rasti. To je na tržištu stvorilo dojam da slijedi inflacija, da će Federalne rezerve početi dizati kamatne stope. Ako Fed poveća kamatne stope previše i prebrzo, to negativno utječe na burze.

Svjetske burze već dulje snažno rastu zahvaljujući stabilnom jačanju svjetskoga gospodarstva, niskoj cijeni novca i povećanju zarade kompanija.


Oštro su pale i cijene dionica na europskim burzama. I one prate silaznu putanju indeksa na Wall Streetu i ostalim svjetskim tržišta jer se ulagači plaše jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa. Robert Halver, investicijski analitičar, izjavio je da je ovo što se dogodilo u Americi blitz-pad. Neki su se ulagači počeli rješavati dionica jer su zabrinuti da bi mogli izgubiti na njima. A to je ono što zovemo blic-pad. No to nema mnogo veze s trenutačnim stanjem. Kamatne stope još nisu podignute, imamo zamah u svjetskom gospodarstvu, ali u i američkom. I dalje se zarađuje i mislim da će se ovo brzo smiriti.

Procjenjuje se i da će Europska središnja banka do kraja godine ukinuti poticajne monetarne mjere, a sve to potiče rast prinosa na obveznice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!