20:07 / 17.03.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/HRT

Reakcije na Vladine mjere u gospodarstvu

-

-

Foto: - / -

Najnovija anketa HGK pokazuje da već sada 80 posto domaćih tvrtki osjeća posljedice krize uzrokovane koronavirusom. Evo reakcija na Vladine mjere za spas gospodarstva.
Najnovija anketa HGK pokazuje da već sada 80 posto domaćih tvrtki osjeća posljedice krize uzrokovane koronavirusom. Evo reakcija na Vladine mjere za spas gospodarstva.

Ugostiteljski lokali u Dubrovniku poluprazni ili zatvoreni. Vladine su mjere, kažu ugostitelji, dobrodošle, pogotovo odgoda plaćanja "hladnog pogona".

- Mislim da će se te mjere s nacionalne razine spustiit na lokalnu, u ovom smislu tri plus tri što se tiče odgode, a hoće se kasnije neke druge primjenjivati to zaista treba vidjeti s vremenom, kaže Nikolina Farčić, predsjednica Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije.

I prvi čovjek Podravke smatra da je ovo samo početak državne pomoći gospodarstvu.

- Mjere koje je Vlada u prvom setu donijela su hvalevrijedne i ovisno o dužini trajanja ove situacije će se te mjere morati i nadopunjavati, objašnjava Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Obrtnici podupiru sve mjere kojima se odgađa plaćanje poreza i doprinosa, olakšava likvidnost i spašavaju radna mjesta. 

- Po prvi puta se događa da Vlada razmišlja o gospodarstvu i da nije okrenuto sve prema čuvanju  državnog proračuna to je ono što nas veseli, smatra Dragutin Ranogajac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Vladinom reakcijom i suradnjom zadovoljni su i u Udruzi poslodavaca.

- To je prvi cilj, sačuvati radna mjesta da ne dođe do otpuštanja, da radnici mogu biti kod kuće, na žalost ne raditi ništa jer neće imati što raditi i njima osigurati da ovaj period koji će trajati nadamo se ne duže od tri mjeseca da preživimo, sve druge stvari naravno će ići dalje, ističe Davor Majetić, Hrvatska udruga poslodavaca.

Na SDP-ovu okruglom stolu također su se komentirale Vladine mjere.

- U varijanti A, u kojoj znamo da imamo 2 mjeseca rupu, da tako kažem, onda hajdemo na dva mjeseca osloboditi potpunu plaćanja ili dijela doprinosa. A o dobrom poslovanju hrvatskih tvrtki ovisi i iznimno važna opskrba domaćih trgovina, čije se police ovih dana zbog goleme potražnje ne stižu popuniti, kaže Velimir Šonje, ekonomski analitičar.

Peruško Konzum kao najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj ima dovoljno  robe posebno najpotrebnijih potrepština za hranu i higijenske potrebe.

- S obzirom na ove navale koje su po trgovinama, može se dogoditi da pola dana ili dan, nekih roba zafali, ali svaki dan imamo rekordne isporuke s naših skladišta prema svim kupcima, kupci su povećali narudžbe, neki i za duplo, smatra Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

I hrvatski voćari kažu da imaju dovoljno voća, i to krušaka i jabuka.

- Mi na skladištima, u tim posebnim komorama imamo spremljeno jabuka sigurno za dva- tri mjeseca normalne isporuke na domaćem tržištu, kaže Branimir Markota, Hrvatska voćarska zajednica.

Ova kriza pokazala je, poručuju i voćari, ali i tvrtke poput Podravke, koliko je važno imati razvijenu domaću proizvodnju, i to svih proizvoda, a pogotovo hrane i lijekova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!