18:55 / 19.09.2018.

Autor: HRT

'Reforma dovodi u pitanje opstojnost 2. stupa'

Dubravko Štimac (arhiva, Marijan Susenj/PIXSELL)

Dubravko Štimac (arhiva, Marijan Susenj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici mirovinskih fondova od ministra traže i da se podigne i granica ulaganja obveznih mirovinskih fondova.
Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima smatra da predložena mirovinska reforma dovodi u pitanje opstojnost drugog mirovinskog stupa. Svi članovi drugog mirovinskog stupa moraju imati pravo na dodatak od 27 posto, i to proporcionalno postocima uplata, tvrde predstavnici mirovinskih fondova. 

"Na taj način kad bi se izjednačila prava svih građana RH naši članovi bi imali potpuno opravdanje ostati u drugom stupu i imali bi veće mirovine iz kombiniranog sustava nego iz prvog", obrazložio je Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranja.

No za tih 27 posto treba osigurati dodatni novac u proračunu,  tvrdi ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. "Pitanje 27 posto je pitanje 40 milijardi kuna do 2040. Samo da uzmemo u kontekst to je 50 posto više nego što je država sveukupno dala za za sva brodogradilišta u RH", ponavlja ministar.

Dubravko Štimac odgovara kako ta sredstva nisu toliko velika. Njihovi izračuni pokazuju da bi tek nakon 2030. troškovi proporcionalnog dodatka na mirovinu premašili milijardu kuna. Podsjećaju da je drugi mirovinski stup i oblik nacionalne štednje. "Ona jedina može ići u kapital hrvatskih kompanija. Bez nje - ne bi bilo nikoga u Hrvatskoj tko primjerice može dokapitalizirati Podravku, kupiti Žito ...". kaže Štimac.

Stoga Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima od ministra traži da se podigne i granica ulaganja obveznih mirovinskih fondova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!