REGOS članovima OMF-ova dostavio godišnje potvrde

21.06.2023.

Zadnja izmjena 11:03

Autor: I.Z./HRT/Hina

REGOS članovima OMF-ova dostavio godišnje potvrde

REGOS članovima OMF-ova dostavio godišnje potvrde

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Svim članovim obveznih mirovinskih fondova (OMF-ovi), u osobne pretince u poslovnom sustavu ENA i sustavu e-Građani dostavljene su potvrde Središnjeg registra osiguranika (REGOS-a) za razdoblje od 1. lipnja 2022. do 1. lipnja 2023. godine, izvijestio je danas REGOS. 

Potvrda sadrži broj obračunskih jedinica na osobnom računu, vrijednost imovine na osobnom računu, kategoriju mirovinskog fonda u kojem je ta imovina uložena, mirovinsko društvo koje upravlja tim mirovinskim fondom te datume uplate i svote doprinosa koje je član mirovinskog fonda imao u odgovarajućem razdoblju.

Tu su i informacije o eventualnom prelasku u mirovinski fond druge kategorije i mogućnostima prelaska u sljedećih godinu dana.

Sukladno Zakonu o obveznim mirovinskim fondovima, REGOS je za 2.201.119 članova fonda učinio dostupnom potvrdu s podacima o prometima i stanju na osobnom računu i članstvu u obveznom mirovinskom fondu.

Potvrda je dostupna svim članovima OMF-ova u njihovim sandučićima kroz poslovni sustav ENA koji omogućuje isporuku elektroničkih dokumenata osiguranicima i drugim osobama o podacima koji se za njih vode u registru REGOS-a.

Za 1.239.383 člana fondova koji imaju otvoren osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, REGOS je potvrdu učinio dostupnom kroz sustav e-Građani.

Građani stanje osobnog računa i status članstva u OMF-u kao i sve druge informacije o budućoj mirovini, mogu provjeriti svakog radnog dana u mirovinskim informativnim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. 

Hanfa: Neto imovina OMF-ova u svibnju porasla za 187 milijuna eura


Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) iznosila je krajem svibnja 18,5 milijardi eura, što je 187,4 milijuna eura ili 1 posto više nego mjesec dana prije, pokazuje mjesečno izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) imala su krajem svibnja ukupno 2,198 milijuna članova, odnosno 3.639 članova ili 0,17 posto više u odnosu na prethodni mjesec, navodi se u izvješću, objavljenom danas.

Obveznička ulaganja OMF-ova na kraju svibnja iznosila su 11,6 milijardi eura, ili 62,5 posto imovine, pa se njihov udio povećao za 0,2 postotna boda na mjesečnoj razini.

Zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova povećala se za 0,1 postotni bod na mjesečnoj razini, pa su na kraju svibnja iznosila 4 milijarde eura, ili 21,5 posto imovine OMF-ova.

Pritom su ulaganja u domaće dionice činila 12,6 posto, a ulaganja u strane dionice 8,9 posto imovine OMF-ova.

Ulaganja u investicijske fondove iznosila su 2,1 milijardu eura ili 11,1 posto imovine, a njihov udio u ukupnoj imovini povećao se za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec.

Novac i depoziti činili su u svibnju 3,2 posto imovine, odnosno 594,7 milijuna eura, navodi se u mjesečnom izvješću Hanfe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!