Rekonstrukcija pruge Zabok-Zaprešić: Brzine vlakova se povećavaju

23.10.2019.

15:49

Autor: Ružica Divac Borovečki/HRT

default error photo
Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u željeznici je rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Zaprešić-Zabok. Postavljanjem nove pruge završena je jedna od najvažnijih faza radova.
Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u željeznici je rekonstrukcija i elektrifikacija pruge Zaprešić-Zabok. Postavljanjem nove pruge završena je jedna od najvažnijih faza radova. Cijeli projekt promijenit će - ne samo način putovanja, nego i života u Hrvatskom zagorju.

Ovo je jedan od najprometnijih kolodvora u državi i sjecište u tri smjera, oko 100 tisuća putnika na mjesec prođe kroz Zabok. Svakodnevica u Zaboku podređena je gradilištu pruge, zatvaraju se ulice, autobusi voze umjesto vlakova. Postavljena je nova pruga između Zaboka i Zaprešića.

- Položen je kompletan kolosijek između ta dva kolodvora, osim toga napravljeno je niz pothodnika i nadvožnjaka te su uređene kolodvorske zgrade, govori Darko Barišić, član Uprave HŽ Infrastruture.

Na toj dionici vlakovi će početi voziti prvog studenog.

- Sljedeće što ćemo napraviti je polaganje kontaktne mreže, odnosno elektrifikacija kompletne dionice, rekao je Barišić.

Radovi završavaju 2021. godine, brzine vlakova će se povećati, glavni grad bit će bliže nego ikad.

- Ako sve bude prema planu, onda Zabok definitivno postaje predgrađe Zagreba. Izuzetno atraktivno predgrađe za obitelji koje će ovdje naći i vrtić i osnovne škole i srednje škole i fakultete, ističe Ivan Hanžek.

I kolodvorski pothodnik se završava, neće više biti skakanja preko kolosijeka, povećat će se udobnost i sigurnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!