15:51 / 01.12.2020.

Autor: Mladen Iličković/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Rekonstrukcije toplovoda na geotermalnoj bušotini na Mladosti

-

-

Foto: - / -

Nedavno je tvrtka GPC Instrumentation process dobila ugovor o eksploataciji Geotermalnog polja Zagreb na 22 godine. Time je omogućen početak milijun kuna vrijedne rekonstrukcije toplovoda na geotermalnoj bušotini na zagrebačkoj Mladosti.
Geotermalno polje Zagreb otkriveno je na bušotini u Stupniku još daleke 1964. godine. Dvadesetak godina kasnije na podzemnu toplu vodu temperature 80 stupnjeva počeo se grijati bazen na Mladosti, a unatrag nekoliko godina atletski stadion i Kineziološki fakultet. Novi vlasnik koncesije je ovih dana započeo rekonstrukciju toplovoda čime se stvaraju uvjeti za priključak novih korisnika.  

Nedavno je tvrtka GPC Instrumentation process dobila ugovor o eksploataciji Geotermalnog polja Zagreb na 22 godine. Time je omogućen početak milijun kuna vrijedne rekonstrukcije toplovoda na geotermalnoj bušotini na zagrebačkoj Mladosti.

- Mi sada obnavljamo postojeću mrežu koja je tu izgrađena prije više od 30 godina. I ne samo da obnavljamo nego i ugrađujemo opremu većeg promjera kako bi se osigurala bolja opskrba današnjih i budućih potrošača jer u planu nam je priključenje Studentskog centra Stjepan Radić kao i okolnih stambenih objekata, rekao je dipl.ing. Vladimir Cazin, GPC Instrumentation process d.o.o.

Studentski dom Stjepan Radić bi priključenjem na grijanje na obnovljivi izvor energije dobio od vlasnika koncesije i rekonstrukciju toplinske stanice vrijednu milijun i pol do dva milijuna kuna. Iz ureda ravnatelja Studentskog centra, koji upravlja domom, dobili smo informaciju o tome kako su u fazi prikupljanja svih potrebnih informacija o projektu, nakon čega će ga razmotriti te staviti na dnevni red nadležnim tijelima.

- Njima bi to bilo znatno povoljnije, oni bi na godišnjem nivou uštedjeli 570 tisuća kuna, ističe ing. Cazin. 

Zasad se na geotermalnu bušotinu Mladost grije bazen i njegove prostorije, svlačionice atletskog stadiona Mladost te Kineziološki fakultet. Bušotina je iskorištena tek desetak posto. Fakultet je prelaskom na geotermalno grijanje uštedio od 200 tisuća kuna na godinu te će mu to biti prednost prilikom prijave na sredstva iz europskih fondova za druge njegove projekte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!