13:40 / 10.02.2018.

Autor: HRT

Rekordan broj izlagača na 14. pčelarskom sajmu

-

-

Foto: - / -

Uz niz aktualnih i stručnih predavanja za pčelare, veliku ponudu pčelarske opreme, meda i pčelinjih proizvoda, posjetitelji mogu uživati i u brojnim popratnim događajima.
Na 14. pčelarskom sajmu u Gudovcu svoje proizvode i opremu na oko 4.000 četvornih metara predstavlja 130 pčelara iz Hrvatske i osam iz stranih zemalja, među kojima su prvi put i kolege iz Litve te Velike Britanije. Najveći je to takav sajam u Hrvatskoj. Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, rekao je da i ove godine bilježe porast broja izlagača od gotovo 20 posto, a očekuje i oko 10 tisuća posjetitelja.

Otvarajući dvodnevni sajam, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je da se hrvatski pčelari protiv sve većeg uvoza meda moraju boriti kvalitetom, brendiranjem i udruživanjem. Uz niz aktualnih i stručnih predavanja za pčelare, veliku ponudu pčelarske opreme, meda i pčelinjih proizvoda, posjetitelji mogu uživati i u brojnim  popratnim događajima, raznovrsnoj ponudi proizvoda i usluga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika te bogatoj ugostiteljskoj ponudi.

U sklopu Pčelarskog sajma održava se i izložba vina i vinogradarske opreme na kojoj se predstavlja 40-ak izlagača te brojne vinarije iz Hrvatske, Mađarske i BiH. Jedna od posebnosti ovogodišnje manifestacije je Medni doručak na kojem je predstavljen med proizveden u hrvatskim pčelinjacima, zaštićen znakom ''Med hrvatskih pčelinjaka''. Ove godine prvi put se održava i Apiterapijsko savjetovalište koje vode stručnjaci, a besplatno je za sve posjetitelje.

Nastavljeno je i tradicionalno natjecanje kuhara amatera u pripremi medenjaka, a birat te će se i najljepši štand.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!