Rekordan broj izlagača na Biograd Boat Showu

26.10.2022.

12:23

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik u podne/IMS/M.Š./HRT

Biograd Boat Show

Biograd Boat Show

Foto: HTV / HRT

Jedan od većih srednjoeuropskih nautičkih sajmova Biograd Boat Show otvoren je u Marini Kornat u Biogradu, a donosi više od 40 premijernih predstavljanja novih brodova dužine do 22 metra. Sajam je okupio više od 300 izlagača i 300 izloženih plovila, među kojima nove hrvatske modele uključujući Monachus 70 Fly, najveću serijsku jahtu izgrađenu u povijesti hrvatske brodogradnje.

- Biograd na moru će od danas do kraja tjedna biti centar nautike na Mediteranu. Plan organizatora je bio da ovo bude najopširniji sajam do sada, rekla je je u javljanju u podnevnom Dnevniku reporterka Kristina Štrbac.

Ove godine u Biogradu je preko 350 izlagača, a osim plovila ovdje je brodska, nautička i ribolovna oprema s naglaskom na ekologiju.

- Imamo i 40 premijera plovila, neka će po prvi puta biti predstavljena u Hrvatskoj, a neka su i svjetska premijera, dodaje. 

- Bit će predstavljeno preko tri tisuće charter plovila. Ako gledamo, to je otprilike 60 posto hrvatske flote koja je najjača na svijetu i otprilike trećinu charter plovila u cijeloj svjetskoj floti. Pored toga imamo B2B network i kongersne sastanke gdje oni imaju mogućnost prezentacije svojih proizvoda na virutalan način, izjavio je direktor Biograd Boat Showa Milan Šangulin

Do 30. listopada kada se sajam zatvara, održat će se mnogo popratnih programa, između ostaloga Inovativni Biograd B2B, platforma za nautičko-poslovno umrežavanje, a 4. Croatia Charter Expo organizira dvodnevni B2B događaj za jaht-čarter industriju.

Organizatori očekuju više od 25.000 posjetitelja.

Direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić kazao je kako je biogradski sajam vrlo značajan za promociju i poziciranje nautičkog turizma u ukupnom hrvatskom turizmu, te istaknuo da su ove godine u čarteru dosegnuti rezultati iz rekordne 2019. godine.

- Hrvatska je nautička velesila u segmentu nautičkog čartera. Ostvarili smo više od 526.000 dolazaka i više od 3,5 milijuna noćenja, što je gotovo identičan rezultat kao 2019., rekao je.

Istaknuo je da nautika ima iznimno velik utjecaj na pred i posezonu jer nautičari dolaze ranije i odlaze puno kasnije.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina rekao je na otvaranju kako Biograd Boat Show nije samo nautički nego i turistički sajam i jedna je od najznačajnijih gospodarskih manifestacija.

- Iako smo ove godine ostvarili zavidne turističke rezultate, to nije dovoljno nego našu percepciju i paradigmu razvoja turizma moramo gledati kroz osnovne elemente održivosti koji su naša budućnost, a to je, osim ekološke, koja je nulta kategorija, i društvena i socijalna i gospodarska održivost. Ako to ne stavimo u fokus i našeg čovjeka, lokalca, onda taj i takav turizam nema smisla, ustvrdio je.

Kazao je kako je Hrvatska pred sebe stavila velike izazove u sljedećih deset godina i prvi put strateške dokumente koji su jasni i mjerljivi.

Predsjednik uprave Ilirije Goran Ražnjević podsjetio je kako se sajam održava u prigodi 65. godišnjice neprekinutog djelovanja te hotelijersko-turističke tvrtke te 45 godina neprekinutog nautičkog poslovanja u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!