Rekordna dobit norveškog proizvođača nafte i plina na kraju 2021.

09.02.2022.

12:10

Autor: Hina/HRT

Equinorove platforme u Sjevernom moru

Equinorove platforme u Sjevernom moru

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Norveška državna naftna i plinska tvrtka Equinor izvijestila je u srijedu o rekordnoj dobiti u posljednja tri mjeseca 2021. godine zahvaljujući snažnom rastu cijena energenata i ukrajinskoj krizi koja je potaknula val potražnje za norveškim plinom. 

Prilagođena dobit prije poreza poskočila je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju 15,0 milijardi dolara, najvišu razinu otkada je Equinor osnovan. U istom mjesecu 2020. godine iznosila je 756 milijuna dolara.


Prilagođeni ukupni prihod više je nego udvostručen, na 31,8 milijardi dolara, što u Equinoru objašnjavaju višim cijenama nafte i europskim cijenama plina "bez presedana", a izdvajaju i povećanu proizvodnju. 


Equinorova proizvodnja nafte i plina porasla je u četvrtom tromjesečju šest posto, na 2,16 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.


- Izvukli smo vrijednost iz visokih cijena plina i nafte, uz izvrsne performanse i povećanu proizvodnju, izjavio je u priopćenju izvršni direktor Anders Opedal.


U kompaniji očekuju rast proizvodnje nafte i plina u ovoj godini za dva posto.


Krajem siječnja objavili su da će popravci na pogonu za ukapljivanje plina u norveškom Hammerfestu nakon požara trajati dulje no što se očekivalo, produljivši obustavu proizvodnje za šest tjedana, do sredine svibnja.


Europa se pak zbog ukrajinske krize oslanja na norveški plin, iako su iz vlade u Oslu poručili da Europskoj uniji već isporučuju maksimalne količine plina i da je ponuda LNG-a na tržištima tijesna.


Industrija nafte i plina doživjela je ogroman zaokret u prošloj godini, nakon snažnog pada tržišta u prvoj godini pandemije. Tako se cijena europskog prirodnog plina učetverostručila dok je cijena nafte iz Sjevernog mora porasla više od 50 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!