Rekordna sezona na splitskom području

30.08.2023.

19:58

Autor: J.L./Zoran Kukilo/Iva Šilović/Dnevnik/HRT

Ako je suditi prema brojevima, turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 3 milijuna dolazaka i 16 milijuna noćenja u prvih osam mjeseci ruši rekorde, a rekordni promet do kraja godine trebale bi imati i zračna i trajektna luka u Splitu. Za produljenje sezone nužna su ulaganja u nove hotele, a obiteljski turizam i dalje se širi. U županiji se sada iznajmljuje gotovo 50 000 kuća i apartmana.


Galerija
Gužva na Bačvicama, Foto: HTV/HRT
Rekordna sezona na splitskom području, Foto: HTV/HRTRekordna sezona na splitskom području, Foto: HTV/HRTRekordna sezona na splitskom području, Foto: HTV/HRTRekordna sezona na splitskom području, Foto: HTV/HRT

Oblačno i vjetrovito vrijeme ne sprječava turiste u kupanju na Bačvicama. Ovoga ljeta u Splitu prevladavaju gosti iz Sjeverne Amerike i zapadne Europe.

Hotelski i privatni smještaj popunjen je i na Makarskoj rivijeri gdje su rezultati slični prošlogodišnjima. Profil gostiju drukčiji je nego u Splitu.

- Makarska ima svoje tradicionalne goste. Već duži niz godina Poljaci zauzimaju prvo mjesto, tu su i Ukrajinci koji su ove godine iznenadili, tradicionalno turisti iz Bosne i Hercegovine te iz Hrvatske, kaže Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika Makarske.

Cijene svih usluga mnogo su veće nego lani, no većina gostiju to je i očekivala.

Kapaciteti privatnog, obiteljskog smještaja i dalje rastu. Ne mogu svi biti popunjeni, posebno ne oni koji su pretjerali s cijenama.

- Imamo dosta smještaja koji je nerealno podigao cijene i imamo dosta novoga smještaja. Samo na području Splita i Solina u zadnjih godinu dana je tisuću novih smještajnih jedinica, dakle to treba popuniti. Nemamo manje gostiju, ali imamo puno više smještaja, sad je to jedan nesrazmjer, rekla je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Iako ima novih hotela i na obali i na otocima, u županiji je i dalje premalo kvalitetnog hotelskog smještaja.

Ivana Vladović, direktorica TZ-a Splitsko-dalmatinske županije, naglašava da su, ako želimo cjelogodišnjem turizam, nužni kvalitetan hotelski smještaj i visokokvalitetan obiteljski smještaj.

- Bez velikih hotelskih poduzeća nema ni cjelogodišnjih zračnih linija, nema ni cjelogodišnje priče, ističe.

Pokazatelji o rezervacijama smještaja odlični su do sredine rujna, a svi u srednjoj Dalmaciji nadaju se da će tako biti cijele posezone.

Vladović: Vodeća destinacija u posezoni


Ivana Šilović rekla je u Dnevniku da su rezervacije rujan i listopad jako dobre, osobito u skupljim smještajima. Gotovo je 80% popunjenosti, puno bolje nego u kolovozu. 


U razgovoru za Dnevnik direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović istaknula je fantastične najave posezone. Rekla je kako je riječ uglavnom o gostima veće platežne moći, koji su došli zbog destinacije, povijesti, gastronomije, tradicije, a kao i svi traže visokokvalitetni smještaj i u hotelima u i privatnom smještaju, vrhunske restorane, vrhunsku ponudu.

- Redovito smo vodeća destinacija u posezoni, naglasila je.  

Komentirajući situaciju s hotelskim smještajem, istaknula je kako je, iako je Dalmaciju izgradio obiteljski smještaj, za predsezonu i posezonu te za bolji razvoj i cjelogodišnji turizam on izuzetno važan, pa su dobrodošle investicije u hotelskom smještaju, ali i nadogradnja u obiteljski smještaj te vrhunski kvalitetni domaćinski turizam. 

- Brojne manifestacije, promoviranje tradicije, povijesti, sve je u svrhu produljenja sezone. Od masovnosti ljeta ne bježimo, svi su gosti dobrodošli. Uvijek će srpanj i kolovoz biti mjeseci koji će biti ključni za turizam, ali oni gosti koji su putnici, istraživači su gosti predsezone i posezone. Cijela Splitsko-dalmatinska županija ima puno za pokazati cijele godine, rekla je. 

Na kraju je najavljena manifestacija Štorije Dioklecijana, koja počinje sutra, a na koju su svi pozvani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!