11:09 / 11.03.2019.

Autor: P.F./HRT/Hina

"Rescue aid" kredit za spas Uljanika?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mi smo jedan dio toga prihvatili, o jednom dijelu tih obveza sporimo ali nije daleko od te brojke, rekao je ministar Horvat.
Vlada bi ovaj tjedna trebala donijeti odluku ide li se u restrukturiranje Uljanik grupe ili ne, istaknuto je u ponedjeljak nakon sastanka ministar gospodarstva Darka Horvata, Uprave i sindikata Uljanika te strateškog partnera Tomislava Debeljaka.

- Samo su dva puta - ili ćemo se odlučiti za restrukturiranje i ovu međufazu financirati kreditom koji u ovom trenutku neće opteretiti državni proračun niti likvidnost strateškog partnera, ili ćemo donijeti odluku da je jedino rješenje stečaj, rekao je ministar Horvat u izjavi novinarima nakon višesatnog sastanka.

Strateški partner, Uprava, radnici i sindikati imaju "dobru namjeru da se uđe u proces restrukturiranja, kaže Darko Horvat, koji je na novinarski upit odgovorio kako je i sam za restrukturiranje.

Objašnjava kako je zajednički prijedlog da se ide "prema novom 'rescue aid' kreditu koji će osigurati međufinanciranje, a koji neće optereriti u ovom trenutku ni državni proračun niti likvidnost strateškog partnera".

Ističe i kako strateški partner, vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, ima "dobru želju i namjeru da svojim likvidnim sredstvima od više od 35 milijuna eura participira u stvaranju boljeg i održivijeg Uljanika".

Ministar je najavio i kako će sutra, za kada je zakazano ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem, pokušati uvjeriti sutkinju da su se stekli uvjeti da do stečaja ne dođe, a vidjet će se hoće li ona to prihvatiti ili ne.

Odgovarajući na niz novinarskih pitanja, Horvat je rekao kako će eventualni stečaj Uljanik grupe državu koštati između 800 i 900 milijuna eura, a za restrukturiranje treba od 860 milijuna do 1,1 milijardu eura.

Debaljak: Dajemo budućnost, ne bavimo se prošlošću

I vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak ističe kako je razlika između stečaja i restrukturiranja Uljanika "vjerovatno relativno mala, oko milijardu kuna".

Debeljak je i nakon današnjeg sastanka ponovio da gubitke iz prošlosti, i po smjernicama Europske unije, trebaju pokriti dioničari i vjerovnici Uljanika, a da kasnije on od države neće tražiti ništa.

- Mi kao strateški partner dajemo budućnost, mi se ne bavimo prošlošću, rekao je Debaljak.

Izrazio je spremnost da pomognu u financiranju dovršetka gradnje brodova, što će povećati likvidnost i pomoći da se smanje gubitci. Po njegovim riječima, plan restrukturiranja Uljanika je u završnoj fazi.

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić sastanak je ocijenio konstruktivnim a posebno ističe zaključak o brzoj akciji.

- Htio bih poslati snažnu pozitivnu poruku jer smo dobili uvjerenja da će ovaj tjedna će biti donesena odluka. Radi se sve u pravcu da se izbjegne insolvencijski postupak. Svojim smo poslovnim planovima dokazali da imamo  opstojnost i budućnost u hrvatskoj brodogradnji. Na temelju toga se ide k tome da se Vladi stavi na razmatranje donošenje odluke o usvajanju 'rescue aida' i izradu plana restrukturiranja, rekao je, poručujući kako je upravo ovaj tjedan tjedan donošenja odluka.

Sindikati: Odluka Vlade početak ili početak kraja

I predstavnici sindikata ističu kako se ovaj tjedna očekuje odluka Vlade ide li se u restrukturiranje ili u stečaj.

- Mi definitivno očekujemo da sjednica Vlade, koja bi navodno trebala biti u petak, ima konačnu odluku ide li se u restrukturiranje ili ne ide. Ako se ide, očekujemo da se u idućih nekoliko dana tehnički odradi posao s banka i da prvo radnici dobiju neisplaćene plaće kako bi ostali u brodogradilištima i završavali brodove koji se trebaju završiti, rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSSH) Mladen Novosel, dodajući kako nakon današnjeg sastanka ne može reći kada će radnici dobiti neisplaćene plaće.

Član Nadzornog odbora Uljanika Samir Hadžić ponovio je kako restruktuiranje Uljanik grupe košta otprilike isto koliko i stečaj. "Odluka Vlade je početak ili početak kraja. Što god odluče vidjet ćemo u petak, ali agonija radnika završava", rekao je Hadžić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!