Rešetar: Proizvođači mlijeka su u minusu

31.05.2022.

13:06

Autor: HRT

Farma krava

Farma krava

Foto: HTV / HRT

Prosječna otkupna cijena sirovog kravljeg mlijeka u ožujku ove godine za četvrtinu je viša nego lani. Bit će još i veća, jer proizvodi se manje, a proizvodni troškovi su sve veći. Još prije nekoliko mjeseci cijenu litre mlijeka u našim trgovinama plaćali smo 5 do 6 kuna - jutros su mnogi građani ostali frapirani kada su shvatili da cijena litre mlijeka košta oko 9, čak i 10 kuna.

Jedan od vodećih proizvođača mlijeka na sjeveru Hrvatske, Igor Rešetar, kaže kako kalkulacije iz ožujka jasno pokazuju da su proizvođači mlijeka u minusu.

- Naša cijena je nešto otišla gore, međutim, to je još daleko od toga da nam pokrije troškove. Najviše nas žalosti to što je stvarna cijena mlijeka u trgovinama jako porasla, dok kod nas u otkupu mlijeka nije toliko porasla. Nas interesira tko uzima te novce, tko troši naš novac i živi na naš račun? Mi proizvođači smo zbog toga jako destimulirani za proizvodnju mlijeka. To su stvari koje Ministarstvo poljoprivrede i financija mora riješiti, napominje Rešetar.

Što se tiče otkupa mlijeka, kaže kako tek postoje najave o povećanju cijene litre mlijeka za 15 posto u lipnju.

- Žalosti nas da građani puno više moraju plaćati naše domaće mlijeko. Može se dogoditi i da Hrvatska ostane bez proizvodnje mlijeka. Radimo kalkulacije i od strane ministarstva i Poljoprivredne komore - i jedne i druge govore da je ukupan trošak proizvodnje po jednoj kravi oko 35 tisuća kuna. Mi te troškove moramo podmiriti, ali kada zbrojimo sve zajedno – i potpore, i premije, naša primanja po litri mlijeka ne dostižu taj iznos, kaže Rešetar.

S obzirom na Europsku Uniju, Hrvatska je zadnjih deset godina uvijek držala sredinu s otkupnom cijenom mlijeka.

- Zadnjih godinu dana, napominje Rešetar, u nekim je zemljama otkupna cijena mlijeka porasla za 20 do 40 posto, dok se u Hrvatskoj tek posljednja tri mjeseca vidi rast otkupne cijene mlijeka. „To nije dobro. Razlog su i veliki trgovački centri koji spuštaju cijenu mlijeka, no naši građani to ne osjete, a to samo ruši cijenu našeg mlijeka.“

Što će se događati u sljedećih šest mjeseci, te kako će to utjecati na proizvođače, uvelike će ovisiti o cijeni proizvodnji hrane, cijeni energenata i nepovratnoj naknadi u trgovinama od 50 lipa po litri koja je, napominje Rešetar, jedino u Hrvatskoj uvedena za mlijeko, i kao takva bi trebala biti direktno prenesena proizvođačima mlijeka.

- To bi nama proizvođačima puno pomoglo, zaključuje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!